Regina Bianchi (1921 - 2013)


Italská herečka Regina Bianchi se sice narodila v Itálii, původ má ale francouzský a její vlastní jméno zní Régina d´Antigny. Divadlo začala hrát již v šestnácti letech ve společnosti sourozenců de Filippových v Neapoli a brzy se zařadila mezi regionálně populární herecké osobnosti. Debut před filmovou kamerou absolvovala v rámci francouzského dobrodružného filmu ANGÉLICA (1939) natáčeného v Itálii. O rok později hrála již jednu z hlavních rolí v dramatu SKLENĚNÝ MOST (Il ponte di vetro, 1940). Při tomto natáčení se seznámila s režisérem Goffredem Alessandrinim (1904-1978), který se pak stal jejím celoživotním partnerem v soukromém životě. Nikdy se sice nevzali, ale měli spolu dvě dcery.

Počátkem šedesátých let začala znovu častěji spolupracovat s filmem a objevila se v několika zásadních počinech té doby. Dvakrát ji přizval k natáčení režisér Nanni Loy a za roli v jeho slavném válečném dramatu ČTYŘI NEAPOLSKÉ DNY (Le quattro giornate di Napoli, 1962) obdržela Stříbrnou stuhu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli od Italského syndikátu filmových novinářů. Není nijak překvapivé, že přijala i nabídku k filmování od dávného divadelního kolegy Eduarda de Filippo (STŘÍLEJ SILNĚJI, JEŠTĚ SILNĚJI, NEROZUMÍM – Spara forte, piu forte, non capisco, 1966).

Později pro film pracovala jen výjimečně, bohaté uplatnění našla ale v televizi, kde odehrála desítky rolí v seriálech i adaptacích slavných literárních předloh. Až počátkem osmdesátých let natočila několik filmů s Alfonso Bresciou, později získala druhou Stříbrnou stuhu za vystoupení v komedii ČÍŠNÍCI (Cameriere, 1995). V poslední době hrála několik postav v historických televizních seriálech, u nás jsme ji mohli vidět v seriálu ELISA Z RIVOMBROSY (Elisa di Rivombrosa, 2003).


1.1.1921
Lecce, Itálie
5.4.2013
Řím, Lazio, Itálie
Regina Bianchi csfd

Ci sta un francese, un inglese e un napoletanoSotto gli occhi di tuttiE adesso sessoIl terzo segreto di FatimaNot registeredPadre papàČíšníciIl giudice ragazzinoPlyšový medvídekKaosStangata napoletanaGiuramentoCarceratoCelebritàZappatoreDove volano i corvi d'argentoJežíš NazaretskýVelké vyvářeníTemptationSpara forte, piů forte, non capiscoGrandi camaleonti, ISečtené dnyStoria milanese, UnaČtyři neapolské dnyDen lvůPoslední soudI due FoscariMarido provisional, ElDopo divorzieremoPonte di vetro, IlKrvavá růžeSocio invisibile, IlLady detektivButta la lunaElisa z RivombrosyLes Allumettes suédoisesBambino in fugaGammaLe terre del sacramento


Aktualizace osobnostního profilu Regina Bianchi: 17.3. 2024 11:36