Livio Lorenzon (1923 - 1971)


Jako řada jiných italských herců, kteří se věnovali výhradně filmu, tak i Livio Lorenzon procházel ve své kariéře postupně různými žánry, které byly aktuálně v oblibě. Začínal dobrodružnými filmy, poté se prosadil v dobovém boomu žánru sandálu a meče a nakonec odehrál vedlejší role v řadě spaghetti westernů, s několika jeho rolemi se mohli seznámit i naši diváci.

Od konce padesátých let točil Livio Lorenzon několik filmů ročně, střídal pirátské příběhy s antickými filmy žánru sandálu a meče, v obou žánrech to bylo kolem dvaceti filmů. Opět s Lexem Barkerem hrál ve filmu SYN ČERVENÉHO KORZÁZA (Il figlio di corsaro rosso, 1962), kde se před kamerou poprvé uplatnil i jeho bratr Silvio Lorenzon, který pak začal užívat umělecké jméno Gianni Solaro. V dobrodružných filmech hrál Lorenzon často velké role zákeřných protivníků hlavních hrdinů, podobné příležitosti dostával i v žánru sandálu a meče. Tyto filmy jsou dnes často zatracované, i tady ale vznikaly hodnotné tituly, v nichž Lorenzon dostal menší roli (PILÁT PONTSKÝ – Ponce pilate, 1961). Největší role v žánru sandálu a meče hrál ve filmech HERKULES PROTI ŘÍMU (Ercole contro Roma, 1964) a HERKULES PROTI BABYLÓNSKÝM TYRANŮM (Ercole contro i tiranni di Babilonia, 1964).

Vedle řady průměrných snímků se Livio Lorenzon objevil i v několika dodnes vysoce hodnocených komediích po boku Alberta Sordiho (VDOVEC – Il vedovo, 1959; VELKÁ VÁLKA – La grande guerra, 1959) nebo Ugo Tognazziho (TY, JÁ A TVŮJ MANŽEL – Straziami ma di baci saziami, 1968), do jednoho filmu jej přizval i významný režisér Luigi Zampa (LETNÍ OPOJENÍ – Frenesia dell´estate, 1964). V šedesátých letech přišel v italské kinematografii ke slovu žánr westernu, který pro Livia Lorenzona znamenal opět filmařské žně. V tomto žánru dostal i hlavní role (COLORADO CHARLIE, 1965), známější jsou ale jeho menší výstupy ve slavných titulech jako HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ – Il buono, il brutto, il cattivo, 1966) nebo TRUMFOVÉ ESO (I quattro dell´Ave Maria, 1968). Několikrát se objevil i v dalším tehdy oblíbeném žánru špionážních filmů.

S úpadkem obliby uvedených žánrů koncem šedesátých let dospěla k závěru i Lorenzonova herecká kariéra a poslední film natočil v roce 1969, mezitím se příležitostně objevoval i v televizi. Krátce po ukončení své bohaté filmové dráhy (natočil bezmála osmdesát filmů) zemřel těsně před Vánocemi 1971 při autonehodě nedaleko od rodného Terstu.


6.5.1923
Terst, Itálie
23.12.1971
Latisana, Itálie
Livio Lorenzon csfd

Dio perdoni la mia pistolaDon Chisciotte e Sancho PanzaDue magnifici fresconi, IColpo sensazionale al servizio del SifarCrisantemi per un branco di carogneForca per un bastardo, UnaGiurò... e li uccise ad uno ad unoTrumfové esoTy, já a tvůj manželBuckaroo, il winchester che non perdonaCjamangoColpo maestro al servizio di Sua Maestà britannicaDue rrringos nel TexasIo non protesto, io amoMalá RitaAdios DjangoColpo grosso a Porto SaidHodný, zlý a ošklivýMondo pazzo... gente matta!Ringo del NebraskaVaya con Dios, gringo!Colorado CharlieIl gladiatore che sfidò l'imperoErcole contro RomaFiglio di Cleopatra, IlHercule contre les mercenairesHerkules proti babylonským tyranůmI due evasi di Sing SingInvincibili sette, GliLa rivolta dei setteLa vendetta dei gladiatoriPoslední puškaFrenesia dell'estateHéraklés a SamsonMaciste, l'eroe piů grande del mondoQueste pazze pazze donneSpada nell'ombra, UnaZorro a tři mušketýřiI sette gladiatoriMarte, dio della guerraPilát PontskýTharus figlio di AttilaZorro alla corte di SpagnaIl gladiatore invincibileIl segreto dello sparviero neroMasnadieri, ITerrore dei mari, IlVendetta di Ursus, LaCavalcata selvaggiaCavaliere dei cento volti, IlI pirati della costaIl terrore della maschera rossaKrálovna pirátůLa furia dei barbariLes Nuits de RaspoutineRivolta dei mercenari, LaSignore, LeIl Figlio del corsaro rossoIl cavaliere del castello maledettoIl terrore dei barbari


Aktualizace osobnostního profilu Livio Lorenzon: 24.2. 2024 01:52