Titina de Filippo (1898 - 1963)


Spolu s mladšími bratry Eduardem a Peppinem tvořila herečka Titina de Filippo významnou sourozeneckou trojici italského divadelního světa, všichni tři se neméně výrazným způsobem prosadili ve filmu. Titina se narodila jako nejstarší dítě z nemanželského poměru významného herce a dramatika Eduarda Scarpetty (1853-1925) a divadelní kostymérky Luisy de Filippo. Stejně jako její bratři, tak i Titina od dětství vystupovala na jevišti, společně pak vstoupili do divadelní společnosti jejich nevlastního bratra Vincenza Scarpetty. Tady se Titina seznámila s hercem Pietrem Carlonim (1896-1968), který byl od roku 1922 jejím manželem, měli spolu syna Augusta (1923-1997), i ten se později pohyboval u filmu.

Rozkol mezi Eduardem a Peppinem vedl v roce 1944 k rozpadu společnosti, Titina však pokračovala v divadelní práci s Eduardem. Krátce nato se ale u ní objevily vážné zdravotní problémy se srdcem, které ji koncem čtyřicátých let donutily dočasně zcela opustit svět divadla i filmu. Jako scénáristka se pak ale prosadila s filmem ZA DVA GROŠE NADĚJE (Due soldi di speranza, 1952), za nějž byla oceněna Stříbrnou stuhou Italského syndikátu filmových novinářů.

V padesátých letech se Titina de Filippo vrátila k divadelnímu i filmovému herectví, častěji spolupracovala s Eduardem, ale příležitostně se před kamerou sešli znovu všichni tři i s Peppinem (PŘEDSTAVUJE SE KRÁSNÁ KOMORNÁ – Cameriera bella presenza offresi, 1951; DÍVKY SE VDÁVAJÍ – Ragazze da marito, 1952). Obecně ale lze říci, že své umělecké aktivity omezila, věnovala se malířství a také psala divadelní hry. Přijímala ale i další nabídky k filmování, nejčastěji od režiséra Giorgia Simonelliho, s oběma bratry naposledy hrála v historické komedii FERDINAND I., KRÁL NEAPOLSKÝ (Ferdinando I. re di Napoli, 1959).

Titina de Filipo zemřela v Římě 26. prosince 1963 ve věku 65 let.


23.5.1898
Neapol, Itálie
26.12.1963
Řím, Lazio, Itálie
Titina de Filippo csfd

Noi siamo due evasiFerdinand I.: Král neapolskýÈ arrivata la pariginaCanzone del destino, LaGuaglioneTotò, Vittorio a doktorkaNapoli sole mio!Totò, Peppino a psanciVagabondi delle stelle, IŠtěstí být ženouI pappagalliVena d'oro, LaCento anni d'amoreChair et le diable, LaMartin ToccaferroCani e gattiCinque poveri in automobileI morti non pagano tasseMarito e moglieNon è vero... ma ci credoRagazze da maritoTallone di Achille, IlCameriera bella presenza offresi...Filumena MarturanoNeapol město miliónůAssunta SpinaUno tra la follaAssi della risata, GliMě neoklameš!Non mi muovo!Non ti pago!Una volta alla settimanaVilla da vendereSan Giovanni decollatoAssenza ingiustificataFrenesiaAmor mio non muore..., L'To jsem byl já


Aktualizace osobnostního profilu Titina de Filippo: 8.12. 2023 13:47