Gilbert Gil (1913 - 1988)


Francouzský herec Gilbert Gil, vlastním jménem Gilbert Moreau, si své místo v dějinách francouzské kinematografie zajistil účastí v řadě hodnotných filmů, dnes však patří ke spíše zapomenutým osobnostem. S divadlem začínal počátkem třicátých let, prosadil se hlavně na scéně Théâtre Saint-Georges, později účinkoval i na dalších jevištích. Před filmovou kamerou se začal objevovat v roce 1936 a do konce druhé světové války odehrál řadu vedlejších rolí atraktivních mladých mužů. Popularitu mu přinesla především účast na slavném snímku PEPÉ LE MOKO (1937), kde hrál s Jeanem Gabinem, velké herecké příležitosti mu pak nabídli i další slavní tvůrci té doby. Fyzická podoba se slavným hercem Pierrem Blancharem vedla k tomu, že v několika filmech spolu hráli otce a syna (TAJNOSTI – Secrets, 1943), což pochopitelně vedlo ke spekulacím, zda spolu skutečně nejsou příbuzní.

V následujících letech příležitostí k filmování ubývalo, několikrát ale hrál v historických filmech Sachi Guitryho (NAPOLEON – Napoléon, 1955; KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA – Si Paris nous était conté, 1955). Poslední role odehrál ve filmech DOBRÉ DŮVODY (Les bonnes causes, 1963) nebo MEČ A VÁHY (Le glaive et la balance, 1963), později se objevil ještě v několika televizních seriálech. Koncem šedesátých let ukončil i své aktivity v divadle.

Gilbert Gil byl celý život vášnivým kuřákem a zemřel následkem rozedmy plic v srpnu 1988 ve věku 74 let.


9.9.1913
Goussainville, Francie
25.8.1988
Maisons-Laffitte, Francie
Gilbert Gil csfd

L'Assassin viendra ce soirLe Temps des copainsMeč a váhyLes Bonnes causesJugez-les bienEt ce fut la MarneÇa n'arrive qu'aux vivantsSi Paris nous était contéKdyby všichni chlapi světaLa MadelonNapoléonSi Versailles m'était contéNé de père inconnuLa Dame d'onze heureLe Mannequin assassinéBrigade criminelleLe Dernier souLeçon de conduiteOn demande un ménagePierre et JeanSecretsHaut le ventL'Âge d'orLa Loi du printempsLa Symphonie fantastiqueMonsieur La SourisVrah se bojí nociHistoire de rireMy kluciNuit de décembreDe Mayerling à SarajevoL'entraîneuseNoix de cocoAbus de confianceLa GluLe Cantinier de la colonialeLe Voleur de femmesGribouilleLe Chanteur de minuitLe CoupablePépé le MokoUne femme sans importanceJeunes filles de ParisLes GrandsMayerlingMrněAllô PoliceThierry la Fronde


Aktualizace osobnostního profilu Gilbert Gil: 18.3. 2024 00:37