Alda Mangini (1914 - 1954)


Italská herečka Alda Mangini zanechala výraznou stopu ve dvaceti filmech, její uměleckou kariéru ale ukončila předčasná smrt. Narodila se v Miláně a od dětství měla touhu prosadit se na jevišti, se svým sopránovým hlasem začala účinkovat v divadle, mezitím studovala zpěv a koncem třicátých let našla v Římě zázemí jako operní zpěvačka malých rolí, časem se ale stala pěveckou hvězdou v rozhlase. V divadle se koncem třicátých let zařadila mezi vyhledávané operetní subrety, v návaznosti na její účinkování před rozhlasovým mikrofonem přišla i první filmová role v polodokumentárním snímku TADY JE RÁDIO (Ecco la radio, 1940).

Od roku 1940 byla Alda Mangini vdaná, jejím manželem byl zpěvák Alfredo Clerici (1911-1999), s nímž také často spolupracovala. I když počátkem padesátých let stále aktivně působila v divadle, rozhlase i filmu, její aktivity začala omezovat zákeřná choroba. Alda Mangini naposledy před kamerou stála v adaptaci populární operety KRAJ ZVONEČKŮ (Il paese dei campanelli, 1954), zemřela krátce poté 19. července 1954 týden po svých 40. narozeninách.


13.7.1914
Milán, Itálie
19.7.1954
Řím, Lazio, Itálie
Alda Mangini csfd

Totò a ženyAnni faciliCanto per teIl paese dei campanelliIn amore si pecca in dueIvan (il figlio del diavolo bianco)La provincialeLasciateci in pacePellegrini d'amoreAtto d'accusaO.K. NeroneCadetti di Guascogna, IÈ arrivato il cavaliere!L'imperatore di CapriTotò hledá příbytekFifa e arenaTotò al giro d'ItaliaVanitàEcco la radio!


Aktualizace osobnostního profilu Alda Mangini: 23.11. 2023 09:39