Lilla Brignone (1913 - 1984)


Italská herečka Lilla Brignone patřila k významným osobnostem poválečného divadla, odehrála ale také bezmála padesát vedlejších rolí ve filmu. Lilla, vlastním jménem Adelaida, pocházela z umělecké rodiny a narodila se v Římě. Jejím otcem byl dlouhodobě úspěšný režisér Guido Brignone (1886-1959), matka Lola Brignone-Visconti (1891-1924) byla divadelní a filmovou herečkou, v oblasti umění se pohybovali i další příbuzní, například teta z otcovy strany, herečka Mercedes Brignone (1885-1967).

K vrcholům svého divadelního herectví dospěla Lilla Brignone po druhé světové válce, kdy byla několik let členkou Teatro Piccolo v Miláně. Na této scéně pracovala s významným režisérem Giorgiem Strehlerem a podávala pozoruhodné výkony v shakespearovském repertoáru (Romeo a Julie, Richard III., Zkrocení zlé ženy, Bouře, Macbeth), v ruské klasice (Racek, Zločin a trest), ale i v díle dalších zahraničních dramatiků. V Miláně se také odehrálo setkání s hercem Giannim Santucciem (1911-1989), který se stal jejím životním partnerem, později založili vlastní divadelní společnosti a vytvořili jeden ze stěžejních párů italského poválečného divadla.

I když byla značně vytížená divadlem, počátkem 50. let se Lilla Brignone začala vracet před filmové kamery, především v dramatickém žánru ve vedlejších rolích prezentovala zajímavé psychologické portréty žen ve zlomových životních situacích. Připomeňme alespoň film RÝŽOVÁ POLE (La risaia, 1956) nebo i u nás uvedené SNY VE SKŘÍNI (I sogni nel cassetto, 1957), kde ztvárnila matku hlavní hrdinky. Podobnou postavu pak hrála ve filmu BOUŘLIVÉ LÉTO (Estate violenta, 1959). Její úlohy matek vyvrcholily v Antonioniově filmu ZATMĚNÍ (L'eclisse; 1962).

Co se týče divadla, sluší se připomenout několikerou spolupráci s režisérem Luchinem Viscontim koncem padesátých let (Čarodějky ze Salemu, Slečna Julie). Kromě divadla a filmu rozšířila Lilla Brignone své aktivity také o dabing, mluvila například za americkou hvězdu Katharine Hepburn nebo za francouzské herečky Simone Signoret a Anouk Aimée. Mezitím přišla šedesátá léta, která byla pro Lillu Brignone obdobím největšího pracovního vytížení před kamerou. Od rolí matek přešla k postavám žen z nejvyšší společnosti (CÍSAŘSKÁ VENUŠE - Venere imperiale, 1963), velké příležitosti jí přinesly i dobově oblíbené televizní seriály (KAPITÁNSKÁ DCERKA - La figlia di capitano, 1965; SNOUBENCI - I promessi sposi, 1967). Poslední větší role ve filmu hrála v komediích ZLOMYSLNOST (Malizia, 1973) a LEHKÝ HŘÍCH (Peccato veniale, 1974).


23.8.1913
Řím, Lazio, Itálie
24.3.1984
Řím, Lazio, Itálie
Lilla Brignone csfd

Delitti, amore e gelosiaPianeta VenereAch, Serafino!Per amoreTatarská poušťLehký hříchZlomyslnostCamorraOrgasmoLa BambolonaCoriolano: eroe senza patriaCísařská VenušeMarito in condominio, UnNejkratší denNesnadná láskaRocamboleTutto il bello dell'uomoAttico, L'Monaca di Monza, LaZatměníFantasmi a RomaLa noviceBouřlivé létoPezzo, capopezzo e capitanoSny ve skříniLa Fiaccola Sotto il MoggioLa risaiaDonne proibiteAbbiamo vinto!Porte chiuseProcesso delle zitelleScadenza 30 giorniŽertovná večeřePensaci GiacominoLo smemoratoTrenta secondi d'amoreIl serpente a sonagliPassaporto rossoTeresa ConfalonieriI promessi sposiLa figlia del capitanoStendalì: Suonano ancora


Aktualizace osobnostního profilu Lilla Brignone: 2.11. 2023 21:07