Guido Brignone (1886 - 1959)   † 72 let


V historii italské kinematografie má režisér Guido Brignone významné místo jako první domácí vítěz festivalu v Benátkách, jinak ale umělecké hodnoty italského filmu nijak zásadně neobohatil, i když natočil kolem stovky filmů. Guido Brignone se narodil v Miláně do herecké rodiny, divadelním hercem byl jeho otec Giuseppe Brignone (1854-1937), na cestu k divadlu se dala i jeho starší sestra Mercedes Brignone (1885-1967). Právě se sestrou Mercedes začínal Guido jako divadelní herec, ale ještě před první světovou válkou propadl kouzlu filmu.

Dvacátá léta 20. století byla v italské kinematografii mimo jiné ve znamení prvního vzepětí žánru sandálu a meče a Brignone v letech 1924-1927 realizoval pět takovýchto filmů, jejichž protagonistou byl tehdy velmi populární Bartolomeo Pagano (MACISTE CÍSAŘ - Maciste imperatore, 1924; MACISTE V PEKLE - Maciste all'inferno, 1926; MACISTE V KLECI LVŮ - Maciste della gabbia dei leoni, 1927). Zvýšený import amerických filmů tehdy vrhl italský filmový průmysl do krize, která donutila některé režiséry k odchodu do Německa. Byl mezi nimi i Brignone, který koncem dvacátých let realizoval čtyři německé filmy, dvakrát točil i ve Francii.

Po příchodu zvuku, tedy počátkem třicátých let, se Brignone vrátil do Itálie. Natáčel filmy různých žánrů, jeho filmografii ale začaly postupně dominovat kostýmní příběhy, většinou životopisné snímky (PERGOLESI, 1933; LORENZINO DE MEDICI, 1936; KEAN, 1940; BEATRICE CENCI, 1941; MARIA MALIBRAN, 1943). Ne všechny filmy se Brignonovi podařily, obecně ale byly přijímány lépe než nenáročné komedie vnímané jako součást éry bílých telefonů. Nejlépe z Brignonových historických filmů dopadl dramatický příběh italské šlechtičny bojující proti zvůli rakouského justičního aparátu TERESA CONFALONIERI (1934); úspěch filmu byl založen především na participaci významné divadelní herečky Marty Abby, za zmínku stojí také fakt, že svůj debut před kamerou v tomto filmu absolvovala režisérova dcera Lilla Brignone (1913-1984). Film TERESA CONFALONIERI získal Mussoliniho pohár na festivalu v Benátkách.

Z další Brignonovy tvorby připomeňme melodramatický příběh zasazený do prostředí exotické Afriky POD JIŽNÍM KŘÍŽEM (Sotto la croce del sud, 1939), který je sice vnímán jako průměrný, získal ale cenu za technické kvality, opět na festivalu v Benátkách. Na přelomu 30. a 40. let natočil několik hudebních filmů se slavným operním pěvcem Beniaminem Giglim. Po druhé světové válce nastala v jeho plodné práci několikaletá odmlka, pak se ale pomalu začal vracet k historickým příběhům, ať již fiktivním či založeným na osudech skutečných osobností (BARON CARLO MAZZA - Il barone Carlo Mazza, 1948; POHŘBENA ZAŽIVA - La sepolta viva, 1949; IVAN - Ivan il figlio del diavolo bianco, 1953; HRABĚ ZE SANT ELMO - Il conte di Sant Elmo, 1953; POVOZNÍK Z MONCENISIA - Il vetturale di Moncenisio, 1954).


6.12.1886
Milán, Itálie
6.3.1959
Řím, Lazio, Itálie
Guido Brignone csfd

Ve jménu ŘímaLe schiave di CartaginePo západu slunceIl vetturale del MoncenisioPapà PacificoProcesso contro ignotiIvan (il figlio del diavolo bianco)BufereIngannoNoi peccatoriCore 'ngratoIl conte di Sant'ElmoIl nido di falascoMonaca santaSanto disonoreIl bacio di una mortaGiudicatemi!Il barone Carlo MazzaLa sepolta vivaCanto, ma sottovoceIl fiore sotto gli occhiLacrime di sangueAssi della risata, GliMaria MalibranGorgona, LaMiliardi che follie!Romanzo di un giovane poveroTurbamentoVertigineBeatrice CenciMammaCantate con meKeanLoterie láskySorprese del divorzio, LeTorna, caro ideal!Chi è più felice di me?L'antenatoPer uomini soliSotto la croce del sudGli uomini non sono ingratiMarcellaGinevra degli AlmieriNozze vagabondeVivere!Lorenzino de' MediciPassaporto rossoLa maestrinaOggi sposiTenebreTeresa ConfalonieriVoce lontana, LaLa WallyLes Amours de PergolèseParadisoPergolesiCorte d'AssiseRubacuoriDas Erlebnis einer NachtHingabe


Aktualizace osobnostního profilu Guido Brignone: 26.4. 2024 12:19