Jacqueline Maillan (1923 - 1992)


Francouzská herečka Jacqueline Maillan byla výraznou postavou divadelního komediálního repertoáru, své herecké umění ale zúročila i v řadě filmů. Narodila se ve starobylém městě Paray-le-Monial v Burgundsku; její otec pracoval jako stavební inženýr, projektoval mosty a železniční dráhy a rodina se několikrát stěhovala. Nakonec zakotvili v Paříži a Jacqueline svou dávnou touhu po divadle realizovala ve slavné herecké škole René Simona. Sama měla původně představu, že se stane velkou dramatickou herečkou, ještě za studií ale zjistila, že lépe jí bude v komediálním žánru.

Velké role hrála po boku svých kolegů z divadla, šlo o dnes již málo známé veselohry JAK ZÍSKAT ÚSPĚCH V LÁSCE (Comment réusier en amour, 1962) nebo CO SI MYSLÍTE O MÉ SESTŘE? (Comment trouvez-vous ma soeur?, 1963), s Louisem de Funèsem vytvořila manželský pár v jeho prvním úspěšném filmu POUIC-POUIC (1963). Jedinou titulní roli hrála v komedii ŘÍKEJTE MI MATYLDO (Appelez-moi Mathilde, 1969) v režii Pierra Mondyho, z komerčního hlediska to byl ale propadák.

Mnohem větší uspokojení i úspěch jí přinášelo divadlo, například Mithoisova hra Croque-Monsieur se v 60. letech dočkala 1700 repríz (hrála se postupně v několika divadlech), později Jacqueline Maillan vynikla jako výborná interpretka one-woman show, několik divadelních her bylo zpracováno i pro televizi (například populární hra Šílená Amanda, titulní hrála také v Madame Sans-Gene). Z její pozdější filmografie se sluší připomenout komedii DĚDA SE DAL NA ODBOJ (Papy fait de la résistance, 1983), v následujících letech ji několikrát přizval ke spolupráci významný režisér Jean-Pierre Mocky, s nímž natočila pět filmů, mezi nimi i svůj poslední, DŮM NA PRODEJ (Ville à vendre, 1992).

Jacqueline Maillan zemřela ve svém pařížském bytě následkem infarktu 12. května 1992 ve věku 69 let. Jejím manželem byl od roku 1954 hudební skladatel Michel Emer (1906-1984), měli spolu jedno dítě.


11.1.1923
Paray-le-Monial, Francie
13.5.1992
Paříž, Île de France, Francie
Jacqueline Maillan csfd

Dům na prodejLa Contre-alléeLa femme fardéeLes Saisons du plaisirUne nuit à l'Assemblée NationaleÀ notre regrettable épouxRozmařilý život Gérarda FloquaDědoušek se dal na odbojY a-t-il un pirate sur l'antenne?Allô oui? J'écoute!Le pont japonaisL'Oiseau rareŘíkejte mi MatyldoMonsieur le président-directeur généralLa Bonne occaseComment trouvez-vous ma soeur?Bricoleurs, LesLes veinardsPouic PouicJak získat úspěch v lásceQue personne ne sorteTartarin de TarasconCandide ou l'optimisme au XXe siècleLes HéritiersPortes claquent, LesJulie la rousseTulák ArchimedesVous n'avez rien à déclarer ?Chéri, fais moi peurLes MotardsVive les vacancesFeu aux poudres, LeLa Villa sans souciVelké manévryLe mort en fuiteLes IntrigantesPoprask v kabaretuSi Versailles m'était contéTop à...Bláznivá dobrodružství Louise de FuneseMyster Mocky présenteVoyantes et médiumsLes grands du rire


Aktualizace osobnostního profilu Jacqueline Maillan: 19.10. 2023 08:22