Kerima 99 let


Krásná Alžířanka Kerima je tak trochu záhadou evropské poválečné kinematografie, vynořila se odnikud, aby v padesátých letech odehrála středně velké role ve filmech britských, amerických, francouzských, hlavně ale italských, a pak zase z očí veřejnosti zmizela. Víme o ní, že se narodila v Ažírsku a že koncem 40. let začínala jako modelka a tanečnice, vzhledem k příslušnosti Alžírka do francouzského koloniálního systému je pravděpodobně, že se snažila prosadit v Paříži a tady si jí povšimli filmoví producenti.

Po tomto úspěšném debutu dostala Kerima další velkou příležitost v podobě titulní role v italském filmu Alberta Lattuady VLČICE (La lupa, 1952), hlavní roli hrála i v dobrodružném a mezinárodně obsazeném dobrodružném snímku LOĎ PROKLETÝCH ŽEN (La nave delle donne maledette, 1953). V obou těchto filmech se setkala se švédskou kráskou May Britt, s níž pak hrála i ve filmu SEDLÁK KAVALÍR (Cavalleria rusticana, 1955). Točila i ve Francii a s Jeanem Maraisem vytvořila ústřední pár v dobrodružném titulu GOUBBIAH, MÁ LÁSKA (Goubbiah, mon amour, 1956). V mezinárodním měřítku ji znovu zviditelnil americký film ZEMĚ FARAÓNŮ (Land of the Pharaohs, 1955), který režisér Howard Hawks natáčel v Itálii a Egyptě.

Exotický zjev umožňoval Kerimě vytvářet před kamerou ženy různých národností, v americkém milostném příběhu z doby války TICHÝ AMERIČAN (The Quiet American, 1958) hrála vietnamskou dívku, naopak španělskou herečku ztvárnila v italském filmu SVĚT ZÁZRAKŮ (Il mondo dei miracoli, 1959). Počátkem šedesátých let ukončila svou hereckou kariérou účastí na americkém filmu s mezinárodním obsazení JESSICA (1962). Mezitím se znovu setkala s již zmíněným Guy Hamiltonem a stala se jeho manželkou, od té doby žije v soukromí.


10.2.1925
Alžír, Alžírsko
Kerima csfd

The Love BoxJessicaLa notte del grande assaltoIl mondo dei miracoliLa rivolta dei gladiatoriThe Quiet AmericanGoubbiah, mon amourCavalleria rusticanaIo sono la primula rossaZemě faraonůLa lupaLa nave delle donne maledetteOutcast of the IslandsThe AdventurerTam tam mayumbe


Aktualizace osobnostního profilu Kerima: 1.11. 2023 04:58