Monique Chaumette 97 let


Francouzská herečka Monique Chaumette měla před sebou slibnou kariéru, po druhém sňatku se ale práce v divadle i u filmu dobrovolně vzdala, aby vytvořila rodinné zázemí svému manželovi, jímž byl slavný herec Philippe Noiret (1930-2006), k filmu a divadlu se později ale začala postupně vracet. Narodila se do rodiny obchodníka a sekretářky a vyrůstala v Paříži. K divadlu ji přivedl její starší bratr François Chaumette (1923-1996), který po druhé světové válce začal hrát v divadle i filmu.

V Théâtre National Populaire se Monique Chaumette sblížila s Philippem Noiretem, po sedmiletém pracovním i soukromém soužití se rozvedla s prvním manželem a v roce 1962 se provdala za Noireta. Naopak s bratrem Françoisem se tehdy prakticky přestala stýkat, nebyli si povahově blízcí, názorově se rozcházeli a Philippe Noiret na něj ve svých pamětech vzpomíná jako na nepřístupného člověka. Naopak pro svou manželku Monique měl Noiret jen slova chvály, uznání a úcty. Monique se po svatbě vzdala herecké dráhy, aby svému manželovi - vytíženému divadelnímu a filmovému herci - vytvořila zázemí pro jeho práci. Dodejme, že dcera Fréderique (*1960) se jim narodila ještě dva roky před svatbou.

S kamerou se Monique Chaumette setkala již koncem padesátých let v televizi, kde vznikaly adaptace divadelních her (MACBETH, 1959). Ve filmu hrála poprvé až v roce 1965, kdy se v menší roli objevila v kriminálce ZLOČIN V EXPRESU (Compartiment tueurs, 1965). Režisér tohoto filmu Costa-Gavras ji pak přizval ke spolupráci ještě několikrát, jako sekretářku jsme ji mohli vidět například v DOZNÁNÍ (L'aveu, 1970). Režisér Henri Graziani vyzval Monique Chaumette s Noiretem, aby vytvořili manželský pár v rodinném dramatu ZRZEK (Poil de carotte, 1972) natočeném podle starší literární předlohy, tento film však neměl velký úspěch.

I když v sedmdesátých letech předstupovala Monique Chaumette před filmovou kameru jen zřídka, svými výkony v menších rolích obohatila řadu stěžejních filmařských počinů té doby a není nijak překvapivé, že nejčastěji hrála se svým manželem Philippem Noiretem. Byla to například Ferreriho kontroverzní VELKÁ ŽRANICE (La grande bouffe, 1973 - tady však vytvořila manželský pár s Ugo Tognazzim). Znovu s Marcem Ferrerim pak natočila film NEDOTÝKEJ SE BÍLÉ ŽENY (Touche pas à la femme blanche, 1974), opět po boku Philippe Noireta se pak objevila jako matka vrahovy oběti v oceněném dramatu SOUDCE A VRAH (Le juge et le assassin, 1976), v historické fresce AŤ ZAČNE SLAVNOST (Que la fete commence, 1975) hrála menší úlohu guvernantky, s režisérem Bertrandem Tavernierem pracovala v 70. letech vícekrát.


4.4.1927
Paříž, Île de France, Francie
Monique Chaumette csfd

DobráciJeder stirbt für sich alleinNěžnostTête de TurcCet été làJe vais te manquerL'AbolitionAuroreNous deuxFaux et usage de fauxCamomilleLa Passion BéatriceMaskyNeděle na venkověUne rébellion à RomansKloboučníkovy přeludyClara et les Chics TypesJe třeba zabít Birgitt HaasovouFélicitéMors aux dents, LeBarikáda úsvituKrajkářkaLa Communion solennelleJako bumerangMonsieur AlbertSoudce a vrahAť začne slavnost...Hodinář od sv. PavlaNedotýkej se bílé ženyVelká žraniceLe trèfle à cinq feuillesPoil de carottePic et pic et colegramVdovaDoznáníMister FreedomMuž navícZločin v expresuMacbethKorsický klanMaigretLe tuteurL'histoire du samediJ'ai mal occupé ma jeunesseUn jour, un destinLa Nuit des Molières


Aktualizace osobnostního profilu Monique Chaumette: 2.11. 2023 22:30