Kim Ir-sen (1912 - 1994)


Bývalý politický vůdce Severní Koreje Kim Ir-sen původním jménem Kim Sŏng-džu se narodil 15. dubna 1912 ve vesnici Mangjŏngdae poblíž Pchjongjangu. Shodou okolností se v ten samý den potopil Titanic.

9. září 1948 byla vyhlášena Korejská lidově demokratická republika v čele s Kim Ir-senem jako předsedou vlády. Hlavním cílem Severní Koreje bylo sjednocení celé Koreje pod komunistickou vládou. Okamžitě po založení státu začal Kim Ir-sen vyjednávat s hlavními komunistickými vůdci své doby, Stalinem a Mao Ce-tungem, o napadení Korejské republiky. Byl tedy přímým iniciátorem korejské války v letech 1950 až 1953. V průběhu korejské války a v dekádě po jejím skončení Kim Ir-sen a jeho skupina zlikvidovali všechny oponenty a zakázali náboženství. Roku 1972 byla vydána nová ústava, a Kim Ir-sen usedl do nově zřízené funkce prezidenta. Jeho mandát měl pětileté cykly − každých 5 let byl opětovně volen. Po své smrti mu byl přiznán titul věčný prezident a funkce "pozemského" prezidenta byla z ústavy vypuštěna. Kim Ir-sen stál v čele Severní Koreje od roku 1946 až do své smrti.

Svá poslední léta dožíval Kim Ir-sen v atomovém krytu, protože se v době rozpadu komunistického bloku ve střední a východní Evropě obával o svoje postavení. Dnes je jeho tělo uloženo v mauzoleu. V Severní Koreji vybudoval komunistický totalitní režim. Tato diktatura, patřící k nejtvrdším na světě, přežila bez větších změn i jeho smrt a existuje dodnes. Severokorejská propaganda vytvořila kolem jeho osoby i celé jeho rodiny neobvykle silný kult, dny jeho narození a úmrtí jsou oslavovány jako severokorejské státní svátky.


15.4.1912
Mangyŏngdae, Heian-nando, Korea
8.7.1994
Pyongyang, Severní Korea
Kim Ir-sen csfd

Diktátorova biblePlaying Frisbee in North KoreaPohled zevnitř: Severní Korea: Tři KimovéPoslední rudý princKim Čong-il: Utajená faktaVlastní životopis Nicolae CeauşescaCelebration Of The 75th Anniversary Of The Founding Of The Korean People's ArmyHra o životKorejská válka: Oheň a ledAlways Working Together For The PeopleStoletí válekKim Il-Sung no ParedoKvětinářkaPibadaDny válečného pekla


Aktualizace osobnostního profilu Kim Ir-sen: 26.11. 2023 04:17