Suzanne Collins 61 let


Suzanne Collins je americká scenáristka a spisovatelka, kterou zná celý svět díky její knižní sérii nazvané „Hunger Games“, které se po celém světě prodalo více než 100 milionů výtisků a které byly přeloženy do více než padesáti světových jazyků. Budoucí autorka se sice narodila jako nejmladší ze čtyř sourozenců v hlavním městě amerického státu Connecticutu, Hartfordu, ale díky práci, který vykonával její otec, se společně se svoji rodinou neustále stěhovala po celých Spojených státech amerických, takže vlastně neměla stálé bydliště.

Vzhledem ke kariéře jejího otce rodina cestovala na mnoho míst, ale Suzannino formální vzdělání začalo na Alabama School of Fine Arts v Birminghamu. V roce 1980 získala titul v oboru divadelní umění. Později, v roce 1985, dokončila bakalářské studium na Indiana University se specializací na divadlo a telekomunikace. Pro svůj magisterský diplom v oboru dramatického psaní si šla v roce 1989 na New York University.

Po absolvování školy se přesunula do televize a psala pro několik dětských televizních programů. Její práce pro tyto pořady brzy upoutala pozornost Jamese Proimose, který byl v té době tvůrce dětského programu WB Generation O!. Díky jejímu nadání jí James najal jako hlavní televizní spisovatelku. James byl velkým fanouškem jejího psaní, a proto na ni naléhal, aby zkusila psát knihy. Přání se stalo skutečností a Suzanne napsala knižní sérii nazvanou „The Underland Chronicles“, která se stala světovým bestsellerem. Jak Collins později vzpomínala, trilogie „Hunger Games“ se zrodila, když se pozdě v noci dívala na televizi. Při přepínání mezi různými kanály byla náhle zasažena nedostatkem rozdílu mezi realitami TV a pokrytím války v Iráku, a tak se zrodil nápad vytvořit toto vyjímečné dílo.

Suzanne se narodila ve znamení Lva a měří 175 centimetrů. V roce 1992 se provdala za Charlese Capa Pryora. Pár má dvě děti, Charlieho a Isabel, a rozešli se v roce 2015. Mezi její koníčky patří gymnastika, běh a čtení. Jako dítě milovala čtení řecké mytologie. Mýtus o Theseovi a Minotaurovi byl její oblíbený. Je také velkou fanynkou přírody, protože strávila velkou část svého dětství venku, což později přenesla na stránky svých knih. Taktéž uvedla, že má čtyři šťastné barvy – zlatou, oranžovou, bílou a červenou. Většina těchto barev se dostává do jejích knih. Například odznak Mockingjay, který Katniss nosí do arény během první knihy „Hunger Games“, je zlatý špendlík, zatímco oblíbená barva hrdiny trilogie, Peeta Mellarka, je oranžová.


10.8.1962
Hartford, Connecticut, USA
Suzanne Collins csfd

Hunger Games: Balada o ptácích a hadechHunger Games: Síla vzdoru 2. částHunger Games: Síla vzdoru 1. částHunger Games: Vražedná pomstaHunger GamesWubbzy's Big Movie!Santa Baby!Wow! Wow! Wubbzy!Generation O!The Mystery Files of Shelby WooMedvídekClarissa vám to vysvětlíHollywood InsiderThe Saturday Show


Aktualizace osobnostního profilu Suzanne Collins: 1.4. 2024 14:28