Jean-Loup Dabadie (1938 - 2020)


Jean-Loup Dabadie se narodil 27. září 1938 v Paříži. Své dětství prožil u prarodičů v Grenoblu. Jeho otec byl Marcel Dabadie, dvorní textař bratrů Jaxquese a Maurice Chevalierových. Jean-Loup zdědil po otci literární nadání. Vždy byl skvělým studentem, ale vynikal především v literatuře a slohu. Proto nikoho nepřekvapilo, že se rozhodl tuto oblast studovat.

Od roku 1962 začal Dabadie spolupracovat s filmem. Jeho filmovým debutem byl scénář k povídce Ella z filmu LES PARISIENNES (1962). Během vojenské služby u výsadkářů (1963) píše Dabadie 2 povídky: Bonne Fête Paulette a Le Boxeur. Po návratu z vojny začal Dabadie psát pro prkna, která znamenají svět. A tak francouzská divadla hrála jeho „La Famille écarlate“, „Le Vison voyageur“ nebo „Madame Marguerite“.

Stále více ho však láká film, píše dialogy, adaptuje literární předlohy i tvoří celé scénáře. Spolupracuje s režiséry významných jmen. Dabadie se autorsky podílel na filmu VĚCI ŽIVOTA (1970) a DOCELA OBYČEJNÝ PŘÍBĚH (1978) Clauda Sauteta. Pro téhož režiséra napsal scénář ke snímku CÉSAR A ROSALIE (1972), za který obdržel cenu Francouzské akademie. François Truffaut Dabadiemu poskytl ve snímku HEZKÁ HOLKA JAKO JÁ (1972) i hereckou příležitost. Pro tento film Dabadie zadaptoval spolu s režisérem románovou předlohu Henry Farrella "Such a Gorgeous Kid Like Me".

V roce 1973 poprvé Dabadie spolupracoval s režisérem Claudem Pinoteau na filmu MLČENLIVÝ, k němuž společně napsali scénář. Pinoteau do hlavní role obsadil Lino Venturu, který se nesčetnými připomínkami rád podílel na tvorbě scénáře. Jelikož se spolupráce této trojice osvědčila, zopakovali si ji pánové ještě dvakrát. Již následující rok natočili komedii FACKA (1974), za scénář k tomuto filmu získal Dabadie cenu Francouzské akademie. V roce 1984 napsal Dabadie dialogy pro film SEDMÝ TERČ, který režíroval Pinoteau a hlavní roli v něm ztvárnil Lino Ventura.


27.9.1938
Paříž, Île de France, Francie
24.5.2020
Paříž, Île de France, Francie
Jean-Loup Dabadie csfd

Les Volets vertsBon rétablissement !Má odpoledne s MargueritteKřižovatkaD'ArtagnanDouble mixteSestup do pekelŽena v červenémGarçon !Pozor! Je vaše žena jen vaše žena?Clara et les Chics TypesOdvahu a nohy na ramenaDocela obyčejný příběhLa Vie parisienneViolette & FrançoisZáletník 2ZáletníkDivochFackaVincent, François, Paul a ti druzí...Buď zdráv, umělče!MlčenlivýChère LouiseCésar a RosalieMax a rváčiVzali nohy na ramenaCarré de dames pour un asLe Lit à deux placesLes SultansLa Bonne OccasePařížankyModrý bicyklNi figue ni raisinLes Raisins vertsHezká holka jako jáSigné Mireille DumasLa Traversée du miroirUn jour, un destinLes Grands du rireVie privée, vie publiqueLa Nuit des Molières7 sur 7Les Rendez-vous du dimancheÀ bout portant


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Loup Dabadie: 2.4. 2024 01:04