Darryl F. Zanuck (1902 - 1979)


Slavný spisovatel, producent a režisér Darryl Francis Zanuck se narodil 5.9.1902 ve městě Wahoo v Nebrasce. Jeho otec byl nočním hlídačem v jediném místním hotelu, matkou dcera jeho majitele. Rodiče se o syna nestarali, otec byl alkoholik, matka často střídala partnery. Když bylo Darrylovi 13 let, nechali ho na pospas světu úplně.

Darryl psal pod různými jmény pro různá studia. Roku 1925 začal filmy i produkovat a podílet se na režii. Největšího úspěchu dosáhl u Warner Bros, kde se ve svých 23 letech stal šéfem produkce. Proslavil se filmy jako The Jazz Singer (1927), The Public Enemy (1931) nebo I Am a Fugitive from a Chain Gang (1932). Když se roku 1933 ujistil, že pro Warnery nebude nikdy víc než jen zaměstnancem, odešel.

Protože si velmi zakládal na nezávislosti (i finanční), založil nakonec studio vlastní, 20th Century Pictures. Po bankrotu studia Fox roku 1935 je Zanuck se společníky koupil a vzniklo 20th Century-Fox. V té době již byl velmi známý, proto poměrně snadno získával kontrakty na filmy jako How Green Was My Valley (1941), The Grapes of Wrath (1940) nebo Twelve O'Clock High (1949). Do 50. let celou společnost řídil. Postupně však jeho vliv klesal. Produkoval sice i oskarový film All about Eve (1950), jeho obsazení i další důležitá rozhodování šla ale zcela mimo něj. S tím samozřejmě nesouhlasil.

V polovině 50. let Zanuck, znechucený věčnou kontrolou a omezováním ze strany společníků, opustil svou ženu a odjel do Evropy, kde se chtěl stát skutečně nezávislým. Do filmů obsazoval své mladé milenky, jejichž herecké kvality nebyly valné, což vyvolalo nejeden skandál. To však nebyl jediný důvod jeho skepse. Musel se vyrovnávat s novou konkurencí, kterou byla televize, problém pro všechna filmová studia. Sám roky 1955-61 označil jako ztracený čas. Po úspěchu filmu The Longest Day (1962), který produkoval jako nezávislý, byl Zanuck diskrétně požádán vedením, aby se k 20th Century-Fox vrátil.


5.9.1902
Wahoo, Nebraska, USA
22.12.1979
Palm Springs, California, USA
Darryl F. Zanuck csfd

Le GrabugeThe VisitNejdelší denThe Chapman ReportSanctuaryThe Big GambleCrack in the MirrorThe Roots of HeavenIsland in the SunThe Sun Also RisesMuž v šedém flanelovém oblekuEgypťan SinuhetSněhy KilimandžáraViva Zapata!David a BatšebaLidé budou pomlouvatNení cesty venVše o EvěPinkyPřímo nad hlavouDžentlemanská dohodaDragonwyckThe Razor's EdgeThe Purple HeartWilsonWinged VictoryChina GirlKavalír pomstyThis Above AllTo the Shores of TripoliA Yank in the R.A.F.Bylo jednou zelené údolíFor Beauty's SakeHudson's BayKrev a písekTabáková cestaThe Great American BroadcastBrigham YoungChad HannaDown Argentine WayFour SonsHrozny hněvuLillian RussellLittle Old New YorkMarylandPublic Deb No. 1Star DustThe Blue BirdThe Great ProfileThe Man I MarriedThe Return of Frank JamesBubny víříHere I Am a StrangerHlavou do zdiHollywood CavalcadeHotel for WomenJesse JamesKdyž nastaly deště...Rose of Washington SquareStanley and Livingstone


Aktualizace osobnostního profilu Darryl F. Zanuck: 30.3. 2024 12:31