Raoul Ruiz (1941 - 2011)


Osobitý režisér Raoul Ruíz měl pozoruhodný debut. Snímek Tři Smutní Tygři (1968) byl výmluvný a natočil jej ještě ve své rodné zemi. Řekl o něm toto: ¨Je to film bez příběhu. Je to rub příběhu. Někdo někoho zabije. Jsou zde veškeré prvky příběhu, ale jsou použity jako krajina a krajina je použita jako příběh.¨

Po emigraci žil celý život v Paříži se svojí ženou, rovněž filmařkou (podílela se na střihu mnoha jeho filmů). Zde vznikla většina Ruízových děl, točil ale i v italské či portugalské produkci. V 70. a 80.letech režíroval desítky inovativních titulů a získal si věhlas mezi evropskými kritiky jako představitel avantgardy a tvůrce nízkorozpočtových originálních, uměleckých filmů, plných ironie a surrealistických prvků. Klíčovými díly z tohoto období byla trojice mistrovských surrealistických děl Tři koruny námořníka (1983) a Město Pirátů (1984)

Teprve od 90.let se pouštěl i do větších projektů se známými herci jako John Hurt. Jedním z vrcholu jeho tvorby byla čtyřapůlhodinová freska Tajemství Lisabonu (2010), kterou u nás měli možnost shlédnout i trpěliví diváci na FebioFestu. Ruíz byl čtyřikrát nominován na Zlatou Palmu v Cannes. Na tomto fetivalu bylo pak posmrtně uvedeno jeho poslední dílo Noc naproti (2012)  o muži, který vidí přicházet smrt. O svých filmech říkal, že musí být viděny víckrát, stéjně jako předměty v domě nebo obrazy. Byl znamenitý teoretik a své názory shrnul na dvojdílné publikaci Poetics of Cinema.

V roce 2010 mu ještě lékaři zachránili život, když mu diagnostikovali rakovinu jater a ta mu byla transplantována. O rok později ale přišli komplikace v podobě plicní infekce a v srpnu 2011 ve věku 70 let umírá.


25.7.1941
Puerto Montt, Chile
19.8.2011
Paříž, Île de France, Francie
Raoul Ruiz csfd

La telenovela erranteLinhas de WellingtonNoc naprotiSlepá pomstaTajemství LisabonuLa Maison NucingenChacun son cinémaKlimtZtracené panstvíDías de campoToho dneUne place parmi les vivantsVertige de la page blancheCofralandes, rapsodia chilenaLes Âmes fortesCombat d'amour en songeKomedie nevinnostiČas znovu nalezenýNájemný vrahGénéalogies d'un crimeTři životy a jen jedna smrtFado majeur et mineurViaggio clandestino - Vite di santi e di peccatoriL'Oeil qui mentMiroirs de TunisieSolidades, LesBasta la palabraLexotLa novela erranteThe Golden BoatDerrière le murHubAllegoriaTous les nuages sont des horlogesBrise-glaceLa Chouette aveugleLe Professeur TaranneDans un miroirMammameMémoire des apparencesRichard IIIL'Éveillé du pont de l'AlmaLa Présence réelleLes Destins de ManoelTreasure IslandPoint de fuiteRégime sans painBéréniceLa Ville de ParisLa Ville des piratesLes Trois couronnes du matelotDak van de Walvis, HetO TerritórioLe BorgneMusée DaliImages de débatJeuxLa Vocation suspendueL’Hypothèse du tableu voléUtopia


Aktualizace osobnostního profilu Raoul Ruiz: 26.3. 2024 01:42