Jane Austen (1775 - 1817)


Jane Austenová byla anglická spisovatelka a zakladatelka moderního rodinného anglického románu. Narodila se v rodině duchovního, krátce studovala na různých soukromých středních školách v Oxfordu a Readingu. Poté se vzdělávala spíše doma, další vzdělání a kladný vztah k literatuře získala především čtením anglických a zahraničních autorů.

Nejvíce zaujala Jane Austenová svými romány. Ve většině z nich je ústředním motivem myšlenkové a emociální zrání mladé hrdinky, zkoumá svět z ženského hlediska, vychází ze znalostí lidské povahy. Vytváří ve svých románech životné postavy, nedostatky jejích hrdinů vycházejí především ze špatné rodinné výchovy. Všechny její zápletky se zabývají láskou, i když o ní zřídka přímo hovoří.

Většina jejích románů byla několikrát zfilmována, a to především PÝCHA A PŘEDSUDEK, ROZUM A CIT A SLEČNA EMMA.


16.12.1775
Steventon, Hampshire, England, Velká Británie
18.7.1817
Winchester, Hampshire, England, Velká Británie
Jane Austen csfd

Love MagickPýcha a přemlouváníEmma.Modern PersuasionLáska a přátelstvíPýcha, předsudek a zombieLost in AustenSmrt přichází do PemberleyDámičky v sekáčiAishaSmutky slečny AustenovéMansfieldské panstvíNorthangerské opatstvíVyznání Anny ElliotovéVášeň a citPýcha a předsudekMoje velká indická svatbaPýcha a předsudekDvě sestry a láskaMansfieldské sídloEmmaEmmaPersuasionRozum a citSensibility and SenseNorthanger AbbeySense and SensibilityEmmaSanditonThe Lizzie Bennet DiariesNesmrtelníSlečna EmmaLost in AustenRozum a citPýcha a předsudekWishboneScreen TwoMansfield Park


Aktualizace osobnostního profilu Jane Austen: 4.11. 2023 05:56