Lauretta Masiero (1927 - 2010)   † 82 let


Herečka Lauretta Masiero byla dlouholetou uznávanou osobností italského divadelního světa, s filmem sice spolupracovala jen příležitostně a s velkými časovými odstupy, ale hrála velké role v několika úspěšných snímcích, ke zviditelnění jí pomohla i televize. Pocházela z Benátek a na jevišti začínala za druhé světové války jako tanečnice, brzy ale přešla k činohře a krátce po roce 1945 pevně zakotvila mezi nadějnými herečkami nejmladší generace v divadle.

Vedle dalších úspěchů v divadlech se až na přelomu 50. a 60. častěji začala objevovat před kamerou, dvakrát točila s režisérem Mariem Mattolim a opět hrála spolu s Ugo Tognazzim (JEHO EXCELENCE SE STAVILA POJÍST - Sua Eccellenza si fermo a mangiare, 1961), v osobní rovině měl pro ni ale větší význam předchozí Mattoliho film TIPI DI SPIAGGIA (1959), kde hrál také populární zpěvák Johny Dorelli (*1937). I když byl o deset let mladší, v letech 1959-1968 spolu žili a až krátce před rozchodem se jim narodil syn Gianluca Guidi (*1967), později taktéž zpěvák a herec.

Ze známějších filmů konce padesátých let připomeňme italsko-francouzskou kriminálku PENZIÓN EDELWEISS (Pensione Edelweiss, 1958). Ve spolupráci s francouzskými filmaři pak Lauretta Masiero hrála ještě v komedii DŮVĚRNÍK TĚCHTO DAM (Le confident de ces dames, 1959) v hlavní roli s populárním komikem Fernandelem. Jestliže se v polovině šedesátých let Lauretta Masiero vytratila z filmu, novou vlnu popularity jí přinesl televizní seriál DOBRODRUŽSTVÍ LAURY STORM (Le avventure di Laura Storm, 1965-1966), v němž vytvořila titulní roli. V dalších letech pokračovala hlavně v práci v divadle, které jí stále zajišťovalo velkou oblibu u diváků. Svým temperamentem a talentem především pro komediální žánr sklízela vavříny nejen u publika, ale s obdivem o ní mluvili i kritici. Kromě osvědčených veseloher italské i zahraniční klasiky podala přesvědčivé výkony i v moderních dramatech například Neila Simona.

Ke spolupráci s filmem se Lauretta Masiero dostala až počátkem devadesátých let, kdy hrála vedlejší roli lady Leonardy ve filmu CESTA KAPITÁNA FRACASSE (Il viaggio di Capitan Fracasse, 1990), o dva roky ztvárnila velkou roli bohaté vdovy paní Lambardi ve filmu NEÚPROSNÝ OSUD (Ostinato destino, 1992). Posledních deset let života trpěla Lauretta Masiero Alzheimerovou chorobou, což ji donutilo zcela se stáhnout do ústraní. Zemřela v jedné z římských nemocnic 23. března 2010 ve věku 82 let.


25.10.1927
Benátky, Itálie
23.3.2010
Řím, Lazio, Itálie
Lauretta Masiero csfd

Ostinato destinoLe Voyage du Capitaine FracassePeccatori di provinciaNapoleone a FirenzeCacciatori di doteFerragosto in bikiniJeho Excelence se stavila pojístCaravan petrolLe Confident de ces damesLui, lei e il nonnoTipi da spiaggiaVento di primaveraMarinai, donne e guaiPensione EdelweissTotò v PařížiAccadde al commissariatoBaracca e burattiniCanzoni di mezzo secoloGran varietàSiamo tutti MilanesiIl bandolero stancoLe avventure di Laura Storm


Aktualizace osobnostního profilu Lauretta Masiero: 26.4. 2024 00:53