Camillo Mastrocinque (1901 - 1969)


Režisér Camillo Mastrocinque patřil k nejplodnějším filmovým tvůrcům italské poválečné kinematografie, jeho doménou byl komediální žánr a zvláště ve spolupráci s populárním komikem Toto dosahoval značných komerčních úspěchů. Mastrocinque, rodák z Říma, byl od mládí přitahován filmem, ale vystudoval architekturu a jako scénograf a výtvarník poté pracoval ve Francii, nejdříve u divadla, později i ve filmových studiích. V polovině třicátých letech získal cenné zkušenosti jako asistent režie při práci na významných filmech BOTY NA SLUNCI (Le scarpe al sole, 1935) nebo GONDOLA ROZKOŠE A SNŮ (La gondole aux chimères, 1936).

Určitým mezníkem v Mastrocinquově tvorbě se jeví zpracování starší divadelní hry MANŽELÉ (I mariti, 1940), které disponovalo hvězdným a početně velmi bohatým hereckým obsazením a dodnes je uznávano jako jedno z nejlepších děl italské válečné kinematografie, Mastrocinque za něj ostatně získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Benátkách (1941). Po natočení filmu MASKA A TVÁŘ (La maschera e il volto, 1943) - opět podle divadelní předlohy a znovu s Laurou Solari v hlavní roli - se Mastrocinque na nějaký čas odmlčel a k práci se vrátil až rok po skončení druhé světové války. Z jeho tvorby přelomu 40. a 50. let připomeňme alespoň tituly jako PÁS CUDNOSTI (Cintura di castita, 1949) nebo melodramatický příběh NESMIŘITELNÍ (Gli inesorabili, 1950).

Přes všechny dosavadní úspěchy se v Mastrocinquově kariéře jeví jako stěžejní spolupráce s populárním komikem Totò, s nímž v letech 1955-1962 natočil jedenáct filmů. Totò má dodnes v historii italské kinematografie primát jako nejúspěšnější herec s nepřekonatelným počtem 270 miliónů diváků v kinech a je logické, že jeho filmy se i v Mastrocinquově filmografii vyjímají jako mimořádně úspěšné, byť kritika se k nim stavěla rezervovaně. Jejich prvním společným filmem byla veselohra TOTÒ V PEKLE (Totò all'inferno, 1955), jako mimořádně zdařilé se ukázalo spojení Totò s dalším populárním komikem Peppinem de Filippem a s touto dvojicí realizoval Mastrocinque filmy TOTÒ, PEPPINO A ŠPATNÁ ŽENSKÁ (Totò, Peppino e la malafemmina, 1956) a TOTÒ, PEPPINO A PSANCI (Totò, Peppino e i fuorilegge, 1956), v obou filmech jim sekundovala dobová kráska Dorian Gray. Oba filmy vidělo v italských kinech bezmála osm miliónů diváků, kteří v pokladnách zaplatili - přepočteno na dnešní poměry - třicet miliónů eur.

Podobně dobrým tahem se projevilo postavit vedle Totò dalšího slavného herce Vittoria de Sicu a jejich film TOTÒ, VITTORIO A DOKTORKA (Totò, Vittorio e la dottoressa, 1957) vidělo v kinech opět více než tři a půl miliónu diváků. Mastrocinquovu plodnou tvorbu druhé poloviny padesátých let nelze zúžit na filmy s Totò, druhou linii jeho tehdejší práce zastupovaly lehce pikantní komedie zastoupené především filmem SABRININY KRÁSNÉ NOHY (Le bellissime gambine di Sabrina, 1959) s americkou hvězdou Mamie Van Doren v titulní roli nebo generační veselohrou RODIČE V DŽÍNÁCH (I genitori in Blue-Jeans, 1960). Připomenout se sluší i film MOTORIZOVANÍ (I motorizzati, 1962) se začínající komickou dvojicí Ciccio a Franco.


11.5.1901
Řím, Lazio, Itálie
23.4.1969
Řím, Lazio, Itálie
Camillo Mastrocinque csfd

Più bella coppia del mondo, LaTranquilla villeggiatura, UnaUn angelo per SatanaTe lo leggo negli occhi...e la donna creò l'uomoLa cripta e l'incuboDiciottenni al soleGli eroi del doppio giocoI motorizzatiTototruffa '62Anonima cocottesGenitori in Blue-Jeans, IIl corazziereNoi duriSměnkaVacanze d'invernoDomenica è sempre domenicaLe bellissime gambe di SabrinaTotò v PařížiÈ arrivata la pariginaTotò, Vittorio a doktorkaBanda poctivcůPorta un bacione a FirenzeTotò, Peppino a psanciTotò, Peppino a špatná ženskáTotò: Všechno nebo nicFigaro, il barbiere di SivigliaJsme muži nebo desátníci?Totò v pekleAlvaro piuttosto corsaroNapoli terra d'amoreAttanasio cavallo VanesioŠantánPeccato di Anna, IlGli inesorabiliQuel fantasma di mio maritoCintura di castitàDuello senza onoreArrivederci, papà!L'uomo dal guanto grigioCavaliere del sogno, IlSegreto di Don Giovanni, IlSperduti nel buioVento mi ha cantato una canzone, IlIl matrimonio segretoLa maschera e il voltoLa statua viventeFedoraLe vie del cuoreI mariti (Tempesta d'anime)Směj se paňácoTurbineUltimo ballo, L'Don PasqualeLa danza dei milioniValidità giorni dieciBionda sotto chiaveInventiamo l'amoreOrologio a cucù, L'Voglio vivere con Letizia


Aktualizace osobnostního profilu Camillo Mastrocinque: 26.2. 2024 16:05