Edward Woodward (1930 - 2009)


Edward Albert Arthur Woodward, britský divadelní a filmový herec a zpěvák. Narodil se 1.6.1930 v Croydonu, v hrabství Surrey ve Velké Británii. Byl jedináček, rodiče Edward Oliver Woodward a Violet Edith Woodward pocházeli z dělnického prostředí. V mládí se věnoval fotbalu a pouze zranění kolena rozhodlo, že místo fotbalistou se stal hercem. Woodward studoval nejprve na střední škole ve Wallingtonu, poté vystudoval Královskou akademii dramatických umění. Stal se uznávaným shakespearovským hercem, od roku 1955 hrál na prknech divadel po celé Anglii i Skotsku, později i na Brodwayi v New Yorku a v Austrálii.

Další památnou rolí pak byla titulní postava Harryho Moranta v australském životopisném dramatu KROTITEL MORANT (1980). V menších rolích jsme jej mohli vidět například ve filmech DUCH VÁNOC (1984) nebo PAN JOHNSON (1990), a také v několika televizních seriálech, z nichž byl pro Woodwarda asi nejúspěšnější americký seriál THE EQUALIZER. V něm účinkoval od r. 1985 v roli bývalého tajného agenta McCalla, za kterou obdržel v r. 1986 Zlatý globus pro nejlepšího televizního dramatického herce. Vedlejší roli vytvořil i ve filmu JEDNOTKA PŘÍLIŠ RYCHLÉHO NASAZENÍ (2007). Posledním Woodwardovým filmem, v němž ztvárnil hlavní roli, byla KONGREGACE DUCHŮ (2009), natočená podle skutečného příběhu reverenda Fredericka Denshama.

Edward Woodward byl také vynikajícím tenorovým zpěvákem, nahrál celkem dvanáct alb romantických písní, tři alba poezie a také namluvil čtrnáct knih do audio podoby.

Byl dvakrát ženatý, poprvé se oženil v r. 1952 s herečkou Venetií Barrett a narodili se jim dva synové, Tim (1953) a Peter (1956) a dcera Sarah (1963). Všichni tři potomci se rovněž věnují herectví. Woodward opustil manželku kvůli herečce Michele Dotrice. V r. 1983 se jim narodila dcera Emily Beth Woodward a v r. 1987 v New Yorku uzavřeli manželství. Herec trpěl zdravotními problémy, v r. 1996 podstoupil trojitý by-pass, v r. 2003 mu lékaři objevili rakovinu prostaty a 16. listopadu 2009 ve věku 79 let zemřel na komplikace spojené se zápalem plic.


1.6.1930
Croydon, Surrey, England, Velká Británie
16.11.2009
Truro, Cornwall, England, Velká Británie
Edward Woodward csfd

Congregation of Ghosts, AFirst LandingJednotka příliš rychlého nasazeníKlub únoscůNight FlightMesiášThe House of AngeloGulliverovy cestyHarrisonův případOsudné svědectvíVraždit je snadnéChristmas ReunionAladdinOver My Dead BodyPan JohnsonVrahovy ruceMuž v hnědém oblekuCodename: KyrilMemories of ManonUncle Tom's CabinArthur the KingKrál DavidDuch VánocZávod se smrtíNávratWho Dares WinsThe AppointmentWet JobBlunt InstrumentKrotitel MorantSaturday, Sunday, MondayStand Up, Virgin SoldiersThree for AllNeutralizátorCharley-One-EyeRituálMladý WinstonSitting TargetCherry Orchard, TheEvelynRillington Place č.10Incense for the DamnedJulius CaesarPřípad zlaté husyListener, TheMagnum for Schneider, ABecketInn for TroubleA Girl Called JoWhere There's a WillPět dníBrutální NikitaThe Lone Gunmen


Aktualizace osobnostního profilu Edward Woodward: 19.11. 2023 16:29