Nino Besozzi (1901 - 1971)


Herec Nino Besozzi počátkem 30. let dvacátého století vstoupil mezi přední milovníky italského filmu, a i když nepronikl do první ligy (kam patřili například Vittorio de Sica nebo Amedeo Nazzari), ještě řadu let po druhé světové válce byl oblíbeným představitelem elegantních seladonů. Narodil se v Miláně jako Giuseppe Besozzi a již od roku 1919 hrál divadlo v Sieně, během dvacátých let vystřídal postupně několik divadelních společností, hrál s legendami italského divadla, například s Irmou Gramaticou nebo Ruggerem Ruggerim, jeho parketou se staly především komedie.

Jenom během třicátých let natočil Nino Besozzi přes dvacet titulů, v nichž hrál vesměs hlavní role a setkával se s největšími kráskami tehdejšího italského filmu jako byla například Elsa de Giorgi (VŽDY TĚ BUDU MILOVAT - T'amero sempre, 1933) nebo Assia Noris (NINO, NEBUĎ HLOUPÁ - Nina non far la stupida, 1937), několikrát bylo krásných hereček v jednom filmu i více, jak ostatně vyplývá z názvů BYLO NÁS SEDM SESTER (Eravamo sette sorelle, 1938) nebo TŘI DÍVKY HLEDAJÍ MANŽELA (Tre ragazze cercano marito, 1943), nutno ale dodat, že většinou se jednalo o nepříliš náročné veselohry nebo melodramata spadající do éry tzv. bílých telefonů. Kromě pokračujících aktivit v divadle začal Nino Besozzi ve třicátých letech pracovat také pro rozhlas.

K náročnějším hereckým úkolům se Nino Besozzi dostal ve 40. letech, titulní postavu slavného skladatele Gioacchina Rossinoho ztvárnil v kritiky dobře přijatém životopisném snímku ROSSINI (1940), zajímavé příležitosti mu pak několikrát poskytl režisér Camillo Mastrocinque (MASKA A TVÁŘ - La maschera e il volto, 1942). Po válce mu popularitu přinesl divácky velmi úspěšný film PRYČ S BÍDOU (Abbasso la miseria, 1945), v němž vytvořil manželský pár se slavnou Annou Magnani. Stejně tak jako ve filmu, tak i na divadle mezitím přešel k dramatičtějším polohám (Bezvýznamná žena od O. Wilda).

V padesátých letech se Nino Besozzi věnoval hlavně divadlu, zatímco film mu přinášel již jen vedlejší role, objevil se ale v několika úspěšných komediích (STALO SE VE VĚZNICI - Accadde al penitenziario, 1955), stále oblíbenému Vittoriu de Sicovi sekundoval v letní romantické komedii DOVOLENÁ NA ISCHII (Vacanze a Ischia, 1957), ze stejného soudku byl také film AZUROVÉ POBŘEŽÍ (Costa Azzurra, 1959), tentokrát v hlavní roli s Albertem Sordim. Naši diváci se s ním mohli seznámit po boku Sophie Loren ve filmu ŠTĚSTÍ BÝT ŽENOU (La fortuna di essere donna, 1956), kde hrál producenta Magnana. Jestliže Besozziho filmografii padesátých let dominovaly komedie, tak i na jevišti se vrátil ke komediálnímu žánru a hrál zejména v dílech domácích autorů.


6.2.1901
Milán, Itálie
2.2.1971
Milán, Itálie
Nino Besozzi csfd

Dovidenia v pekle, priateliaIl Terribile ispettoreScusi, lei è favorevole o contrario?Whisky a mezzogiornoWalter e i suoi cuginiCosta AzzurraZákon je zákonClasse di ferroVacanze a IschiaPorta un bacione a FirenzeŠtěstí být ženouAccadde al penitenziarioDestinazione PiovaroloUltimo amante, L'Arrivederci, papà!VanitàAbbasso la miseria!La resa di TitìTre ragazze cercano maritoLa maschera e il voltoLa maestrinaLa signorinaNon mi sposo piùRossiniBarbablùLa danza dei milioniDuetto vagabondoMille chilometri al minuto!AmiciziaDama bianca, LaEravamo sette sorelleDue misantropi, IHo perduto mio maritoNina non far la stupidaTrenta secondi d'amoreVivere!Il serpente a sonagliCome le foglieFrutto acerboKikiCercasi modellaIl Presidente della Ba.Ce.Cre.Mi.Non c'è bisogno di denaroNon son gelosaT'amerò sempreParadisoUna notte con teLa segretaria privataIl conte di Montecristo


Aktualizace osobnostního profilu Nino Besozzi: 19.10. 2023 10:34