Ulrich Mühe (1953 - 2007)


V Grimmě, v Sachsenu, v Německu, se 20. června 1953 do rodiny kožešníka narodil Ulrich Mühe, který chtěl být již od dětství hercem. Po škole však pracoval jako dělník a jako strážník u Berlínské zdi, než ho odvolali kvůli jeho žaludečním vředům, které nakonec měli za následek jeho, relativně brzkou, smrt.

Organizoval také demonstrace v rámci sjednocení Německa. 4. listopadu 1989 krátce před pádem Berlínské zdi na Alexanderplatzu před půl milionem lidí prohlásil komunistickou monopolní moc za neplatnou. Ve stejném roce se proslavil v posledním filmu Bernharda Wickiho, DAS SPINNENNETZ. Byl tak divadelním hercem, televizním hercem a filmovým hercem jak v Německu, tak v zahraničí.

Hrál v satiře SCHTONK! (1991), filmu o falešné zprávě Hitlerových deníků, nebo Bennyho otce ve filmu BENNY'S VIDEO (1992) od německého režiséra Michaela Hanekeho. Ten ho obsadil ještě do filmu DAS SCHLOSS (1996) a do psychothrilleru FUNNY GAMES (1997), kde Ulrich Mühe hraje, společně se svojí třetí ženou Suzanne Lothar, zajatce ve vlastní prázdninové chatě.

Ztvárnil také řadu nacistických rolí, hrál Josefa Goebbelse ve filmu GOEBBELS UND GEDULDIG (2001), doktora Josefa Mengeleho ve filmu AMEN. (2002) a měl hrát také gestapáckého Klause Barbieho, přezdívaného Lyonský řezník. Kromě toho ale také hrál výstředního patologa doktora Roberta Kolmaara v 73 dílech právního krimiseriálu DER LETZTE ZEUGE, za jehož roli dostal ocenění německou televizí v roce 2005.


20.6.1953
Grimma, Leipzig, Východní Německo
22.7.2007
Magdeburg, Sachsen-Anhalt, Německo
Ulrich Mühe csfd

NemesisMůj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu HitleroviGeheimnis von St. Ambrose, DasPeer GyntŽivoty těch druhýchZemě sněhuHunger auf LebenAlles SambaHamlet_XIm Schatten der MachtSpy SorgeAmen.Dreimal LebenGoebbels und GeduldigEinfach rausTodesengelZabijáci36 hodin strachuFeuerreiterSieben MondeFunny GamesSterben ist gesünderZámekDas Tödliche AugeEngelchenPeanuts - Die Bank zahlt allesTödliches Schweigen...nächste Woche ist FriedenGeschäfteKomisařka Rosa Roth - Samé lžiNadja - Heimkehr in die FremdeNikolaikirchePrasátko RudiBlaue, DerDas letzte U-BootExtralarge: DiamondsNeues DeutschlandBennyho videoSchtonk!Ende der UnschuldJugend ohne GottHard Days, Hard NightsKleine Herr Friedemann, DerNathan der WeiseSehnsuchtPavučinaPrinz Friedrich von HomburgNadine, meine LiebeDie erste ReiheSansibar oder Der letzte GrundAus dem bürgerlichen Heldenleben: Der SnobPřízrak v křovíDie dritte FrauHälfte des LebensTen, který přišelDie PoggenpuhlsDer Mann und sein NameHenry a XenieKabale und LiebePoslední svědek


Aktualizace osobnostního profilu Ulrich Mühe: 15.3. 2024 15:49