Gunnar Möller 95 let


Gunnara Thora Karla Möllera přivedl k herectví jeho otec, který díky svému povolání optika přicházel do kontaktu s lidmi od filmu. Möller začínal jako herec dětských rolí. Poprvé hrál ve dvanácti letech hlavní roli v pohádce HÄNSEL UND GRETEL z roku 1940. V češtině je tato pohádka známá jako O JENÍČKOVI A MAŘENCE. Vedlejší roli měl roku 1941 v propagandistickém KOPF HOCH, JOHANNES! Hrál Wilhelma Panse, režisérem filmu byl Viktor de Kowa, který si v roce 1966 zahrál Ravenhursta v OLD FIREHAND.

V padesátých letech hrál tento sympatický blonďák mladé, milé muže. Zvláště zaujal rolí studenta Andrease v ICH DENKE OFT AN PIROSCHKA (1955). V roce 1959 si společně se Sonjou Ziemann a Brigitte Horney zahrál v protiválečném filmu režiséra Franka Wisbarse, pojednávajícím o potopení lodi Wilhelm Gustloff NACHT FIEL ÜBER GOTENHAFEN. Rok předtím spolupracoval se stejným režisérem na filmu HUNDE, EOLLT IHR EWIG LEBEN.

V šedesátých letech hrál v Anglii. V letech 1972 a 1976 ztvárnil ve dvou československých filmech Adolfa Hitlera. Jednalo se o filmy DNY ZRADY a OSVOBOZENÍ PRAHY. Od roku 1954 byl ženatý s herečkou Brigitte Rau, s kterou měl tři děti. V roce 1979 byl za neúmyslné zabití své ženy v Londýně odsouzen k pěti letům vězení, z tohoto trestu si odseděl dva roky. Po svém propuštění v listopadu 1981 se vrátil do Německa k divadlu.

Poprvé odešel na odpočinek v roce 1995. V roce 2005 přijal nabídku na natočení filmu OKTOBERFEST, s kterým oslavil comeback. Gunnar Möller učinkoval v 79 filmech. V roce 2011 byl v Berlíně jmenován čestným členem „Europäischen Kulturwerkstatt" (volně přeloženo „Evropského domu umění"). Je podruhé ženatý se svou dlouholetou přítelkyní, herečkou Christiane Hammacher.


1.7.1928
Berlín, Německá říše
Gunnar Möller csfd

Endstation GlückDie abhandene WeltOktoberfestTage der AngstDer GeschichtenerzählerFrei zum AbschußHerbst in LuganoRätsel der Sandbank, DasAlles aus LiebeGeheime MissionSäntisNacht der vier Monde, DieIm Zeichen des KreuzesHerbstOsvobození PrahyKrycí název OděsaDny zrady I.Dny zrady II.Fall nicht in den SchwanenseeEin Wochenende des Alfred BergerAch, so eine nette PersonGroße Familie, EineDas ExperimentDie GrenzziehungDie spanische FliegeHobbyLiselotte von der PfalzFrühstück mit JuliaMaibritt, das Mädchen von den InselnWenn man baden geht auf TeneriffaWir singen nur für Sie heut nacht...Apartment-ZauberErotikon - Karussell der LeidenschaftenGlückliche ReiseHasenklein kann nichts dafürImmer emsigZwei blaue VergissmeinnichtDie Post geht abFreddy und das Lied der SüdseeGasparoneDer sichere TipDrei weiße BirkenHerr Raymond kommt nichtSaison in SalzburgSchau heimwärts, EngelWie einst im MaiBomben auf Monte CarloDer VogelhändlerDer wahre JakobDie verkaufte BrautNacht fiel über GotenhafenPsi, chcete žít věčně? aneb Peklo u StalingraduSOS Pacific13 kleine Esel und der SonnenhofGlasmenagerieIst Mama nicht fabelhaft?Die Winzerin von LangenloisNachts im grünen KakaduDer Fremdenführer von Lissabon


Aktualizace osobnostního profilu Gunnar Möller: 15.3. 2024 15:41