Elio Steiner (1904 - 1965)


Italský herec Elio Steiner patřil ve třicátých letech 20. století k oblíbeným představitelům romantických hrdinů, jeho hvězdná sláva ale vzala za své již krátce po válce. Pocházel ze starobylého městečka Strà nedaleko Benátek a divadlo začal hrát po první světové válce, v polovině dvacátých let se rodina přestěhovala do Říma, kde Elio Steiner brzy dostal i příležitost před filmovou kamerou.

Ještě v letech 1939-1940 točil Elio Steiner několik filmů ročně, poslední hlavní roli dostal ve filmu ZLODĚJ (Il ladro, 1939), pak se ale začal dostávat do stínu mladších idolů jako byli Amedeo Nazzari nebo Rossano Brazzi. Na poklesu nabídek k velkým rolím se podepsal i úbytek vlasů - je logické, že s pleší nemohl hrát milovníky. Proto se od počátku 40. let musel začít spokojovat s vedlejšími rolemi, připomeňme alespoň postavu poručíka Negriho ve výpravném válečném filmu DŽARABUB (Giarabub, 1942). Když v září 1943 kapitulovala Itálie, patřil Elio Steiner k těm umělcům, kteří se snažili přesunout filmový průmysl na sever do Benátek, tato akce ale skončila neúspěchem.

Po válce hrál Elio Steiner několik menších rolí v dobrodružných kostýmních filmech, za zmínku stojí snad jen Antonioniho DÁMA BEZ KAMÉLIÍ (La signora senza camelie, 1953). Koncem padesátých let odešel do soukromí a zemřel v Římě 6. prosince 1965 ve věku šedesáti let.


9.3.1904
Strà, Itálie
6.12.1965
Řím, Lazio, Itálie
Elio Steiner csfd

Tiranno del Garda, IlAccadde tra le sbarrePrincipe dalla maschera rossa, IlFiglia del forzato, LaDáma bez kaméliíMoschettiere fantasma, IlFuoco neroCittà dolente, LaTombolo, paradiso neroAccidenti alla guerra!...Ritorno al nidoSenza famigliaAeroportoVi saluto dall'altro mondoColpi di timoneGiarabubMorte civile, LaDon PasqualeAlbergo degli assenti, L'Conquista dell'aria, LaLadro, IlLe educande di Saint-CyrPensaci GiacominoGialloAcqua chetaPergolesiCorte d'AssiseL'uomo dall'artiglioLa stella del cinemaLa canzone dell'amoreAssunta SpinaLa locandieraMaratonaLa vena d'oro


Aktualizace osobnostního profilu Elio Steiner: 30.3. 2024 12:08