Olga Scheinpflugová (1902 - 1968)   † 65 let


Olga Scheinpflugová se narodila 3. prosince 1902 ve Slaném do umělecké rodiny. Jejím otcem byl dramatik, spisovatel a redaktor Karel Scheinpflug (1869 – 1948) a bratrem spisovatel a právník Karel Scheinpflug (1899 – 1987). Studovala gymnázium a obchodní školu. Uměleckému zázemí se jí tedy dostalo už odmalička a v sedmnácti už hrála jako ochotnice v ochotnických spolcích ve Slaném.

Zpočátku Olga Scheinpflugová hrála mladé půvabné a temperamentní úlohy, zobrazovala ženskost plnou rozporů, ale se smyslem pro humor, cit a tragiku, které se snažila odjímat zbytečný patos. Její postavy měli poezii, ale zároveň byly plné civilního a realistického herectví. Sama herečka ctila vize režisérů (nejčastěji spolupracovala s Janem Borem, K. H. Hilarem, Jiřím Frejkou, Karlem Dostalem, Otomarem Krejčou či Alfrédem Radokem), ale k roli stále přistupovala individuálně. Vyvinula se z ní uznávaná a velká herečka, která vrcholu své tvorby dosáhla po okupaci ve velkých tragických a dramatických úlohách ze světového repertoáru, kterým vtiskla svůj intelekt, zkušenosti a velký talent.

Z významných inscenací si uveďme: „Sen noci svatojánské“, „Zločin a trest“, „Smutek sluší Elektře“, „Svatá Jana“, „Romeo a Julie“, „Macbeth“, „Paní studánka“, „Tři sestry“, „Višňový sad“ apod. Hrála ve všech svých hrách a ve hrách svého manžela („Matka“, „Loupežník i „Bílá nemoc“). I její domovské divadlo uvedlo několik jejích her („Houpačka“, „Láska není všecko“ apod.). Několikrát hostovala (např. roku 1934 v Bělehradě, za okupace na venkově a v letech 1946 a 1968 ve Vinohradském divadle).

Český film této veliké dramatické herečce poskytl pouze málo příležitostí. Její dva první snímky se ani nedochovaly. Debutovala ještě v Kvapilově němém filmu ZLATÝ KLÍČEK (1922) podle námětu Karla Čapka jako Sejkorova (Alexander Třebovský) dcera Olga a ve zvukovém období hrála prvně v roce 1931 v roli Heleny Leeové v Borově dramatu ŽENA, KTERÁ SE SMĚJE natáčeném ve francouzských ateliérech Gaumont. Tím její filmová kariéra nadlouho ustala. Prý nebyla pro filmaře dostatečně hezká.


3.12.1902
Slaný, Čechy, Rakousko-Uhersko
14.4.1968
Praha, Československo
Olga Scheinpflugová csfd

Jegor BulyčovOkénkoRaději potměEliška a tři chlapiKonec srpna v hotelu OzonKůzlátka otevřete...A pátý jezdec je StrachKaždý den odvahuRůže a korunaČintamani & podvodníkMeteliceOhnisko nenávistiPutování Simona Mac KeeveraJejich denMěšťáciPozdní láskaV sanitceMatka RivaŽena, která se smějeZlatý klíčekEliška a její rodShakespearovské monologyObsluhovala jsem Karla ČapkaPříběhy slavnýchSpravedlnosti času...Olga ScheinpflugováRomeo a Julie 63Hugo Haas v PrazeMalá noční povídka: AnonymKarlínská baladaBalada z KarlínaBílé dveřeAndula vyhrálaDnes neordinujiMadla z cihelnyOkénko


Aktualizace osobnostního profilu Olga Scheinpflugová: 19.4. 2024 13:59