Ota Hofman (1928 - 1989)


Ota Hofman se narodil 10. dubna 1928 v Praze. Po studiích na pražském reálném gymnáziu nakonec odmaturoval roku 1948 na obchodní akademii. V letech 1948 – 1949 studoval práva na Univerzitě Karlově, ale odešel na FAMU, kde 1949 – 1953 vystudoval dramaturgii a scenáristiku u profesora Ivana Osvalda.

Ve Svazu československých spisovatelů byl předsedou komise literatury pro děti a mládež. Těsně před svojí smrtí byl předsedou Československé národní sekce IBBY (1988 – 1989). Literární činný byl již od roku 1945, kdy publikoval básně a povídky. Přispíval do periodik „Středoškolák“, „Atom“, „Tvorba“, „Zlatý máj“, „Práce“, „Mladá fronta“, „Rudé právo“, „Literární měsíčník“, „Svobodné slovo“, „Mateřídouška“ aj.,  a vydal knihy „Útěk“ 1966, „Cesta na planetu Mikymauz“ 1969, „Začarovaný kruh“ 1969, „Čtvrtý rozměr“ 1970, „Dorián“ 1988.

I své scénáře vydával knižně („Pohádka o staré tramvaji“, „Králíci ve vysoké trávě“, „Klaun Ferdinand a raketa“, „Hodina modrých slonů“, „Červená kůlna“, „Odysseus a hvězdy“ apod.). Své dvě detektivky „Začarovaný kruh“ a „Čtvrtý rozměr“ napsal pod pseudonymem Ota Dvorský. A vydal „Několik poznámek k historii a problematice hraného filmu pro mládež“ (1961).

Se scenáristickou prací začínal už na FAMU u studentských filmů (JESTŘÁB KONTRA HRDLIČKA, NEJŠŤASTNĚJŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ či MATÚŠ). Až do 80. let byl autorem desítek významných i průměrných scénářů, nebo aspoň spoluscenáristou. K řadě projektům byl i autorem původních námětů (MATÚŠ, PUNŤA A ČTYŘLÍSTEK, KOUZELNÝ DEN, ORANŽOVÝ MĚSÍC, KRÁLÍCI VE VYSOKÉ TRÁVĚ, ČERVENÁ KŮLNA, LUCIE A ZÁZRAKY, PANNA A NETVOR, NÁVŠTĚVNÍCI, PAN TAU a další). Jeho specializací byly látky pro děti a mládež, nebo filmy pro dospělé o dětech.


10.4.1928
Praha, Československo
17.5.1989
Praha, Československo
Ota Hofman csfd

Poslední motýlPan TauChobotnice z II. patraVeselé Vánoce přejí chobotnice...a zase ta Lucie!Lucie, postrach uliceTřetí princOd zítřka nečarujiPoplach v oblacíchKočičí princPanna a netvorSetkání v červenciMalá mořská vílaOdysseus a hvězdyRobinsonkaLáskaVlak do stanice NebeHodina modrých slonůKarlovarští poníciKráska a zvířeUž zase skáču přes kalužeProměny nožeČervená kůlnaMalé letní bluesÚtěkMartin a devět bláznůMartin a červené sklíčkoU telefonu MartinClown Ferdinand will schlafenDélka polibku devadesátKáťa a krokodýlVolejte MartinaAnička jde do školyKlaun Ferdinand a raketaNeklidnou hladinouOranžový měsícKrálíci ve vysoké trávěPohádka o staré tramvajiKouzelný denSedmý kontinentPrázdniny v oblacíchSny na neděliZpívající pudřenkaV 6 ráno na letištiBrankář bydlí v naší uliciRočník 21Honzíkova cestaProzrazené tajemstvíRobinsonkaO PalečkoviPunťa a čtyřlístekKačenka a strašidlaChobotnice z II. patraNávštěvníci


Aktualizace osobnostního profilu Ota Hofman: 5.11. 2023 22:15