Yves Rénier (1942 - 2021)


Sympatický a neohrožený policajt na televizní obrazovce, který logickou dedukcí řeší těžké kriminální případy. To je Yves Rénier alias komisař Moulin. Nicméně je to jenom jedna tvář tohoto herce a režiséra. Jeho otec byl Francouz a matka Američanka. Na svět přišel ve Švýcarsku. Talent k herectví zdědil po babičce, která hrála v pařížském divadle Comedie Francaise.

Prožil i časy nezájmu a skoro jeden rok byl v herectví bez práce. V osobním životě měl i velmi krušné období, když založil první rodinu tak žil z půjček a dluh rychle narůstal. Štěstěna mu přála v době jeho tvůrčí krize. Kolem roku 1975 dostal exkluzivní nabídku do TV seriálu KOMISAŘ MOULIN (1976) do hlavní postavy komisaře Moulina. Bylo to celkem nestandardní, protože většinou tyto role svěřovali starším kolegům z branže a Yves Rénier byl teprve jedenatřicetiletý. Zde si ho divácká veřejnost velice oblíbila. Jeho herecké schopnosti a dobrá improvizace strávené v televizním prostředí ho předurčily k dráze úspěšného herce i v jiných TV seriálech, kterých ztvárnil bezpočet. Namátkou, ZTRACENÉ ILUZE, SVĚTOBĚŽNÍCI a mnohé další.

Přesto lze říci, že hlavně postava komisaře Moulina ho v sedmdesátých letech doslova proslavila po celé Evropě a přinesla mu nevšední popularitu i u nás v tehdejším Československu. V seriálu si prosadil i vlastní image v ošacení, protože policajt v obleku a ještě k tomu s kravatou se vymykal realitě. Po více než dvaceti dílech, které se natáčely cca sedm let, dospěl k názoru nutnosti udělat si pauzu. Chtěl si vyzkoušet i jiný styl, než hrát jen postavu komisaře. Věnoval se také dabingu amerických filmů. Namluvil třeba Jona Voighta ve filmu NÁVRAT DOMŮ (1978), nebo Terence Hilla a jiné. V letech 1980 až 1984 se v několika delších pobytech na území USA snažil prosadit ve filmové branži, ale bez většího úspěchu.

V roce 1985 se vrátil po desetileté pauze na prkna divadla v Montparnassu, kde účinkoval krátký čas v komické hře KAŽDÝ PRO MNE. Velice rád přijal roli policejního inspektora ve filmu 48 HODIN V PAŘÍŽI / FRANTIC (1988), kde si zahrál po boku slavnějšího kolegy Harrisona Forda. V roce 1989 se vrací k natáčení další série KOMISAŘ MOULIN, ale za zcela jiných podmínek, které si vynutil při podepsání smlouvy. Ve své podstatě to znamenalo, že se bude podílet autorsky na psaní scénářů a také na režii. Změna byla patrná především v tom, že začal používat svojí (osobně) oblíbenou motorku Ducato 850 Strada a vytvořil si vlastní styl, oblékl koženou bundu, triko a džíny, který mu sedí. Nové díly jsou akčnější, ale dá se říci, že i realističtější. Je třeba dodat, že profesionální hodnocení francouzské kriminální policie pro pokračování tohoto seriálu je velice pozitivní a Yves Rénier sklidil za jednotlivé epizody obdiv u nejlepších detektivů Francie pro tvorbu elementárně řešených případů. Navzdory tomu, že tentokrát nesklidil u francouzské divácké veřejnosti toliko největší sledovanost, jak v minulých letech, zařadil se seriál mezi nejlepší francouzské seriály devadesátých let s kriminální tematikou. V jedné epizodě si zahrála i jeho vlastní dcera Samantha, nebyl zrovna tímto potěšen. Protože ví, že herectví je velmi vrtkavé a dostat se na výsluní je ještě těžší.


29.9.1942
Bern, Švýcarsko
23.4.2021
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Yves Rénier csfd

La TraqueI Love You CoiffureJacqueline Sauvage, c'était lui ou moiJe voulais juste rentrer chez moiPoslední kartaCoût de chanceBeur sur la villeCourse contre la montreŠest hodin životaPán odnaprotiTrois amisKomisař Moulin: Malý uprchlíkKomisař Moulin: Poslední případKomisař Moulin: PřehmatKomisař Moulin: Pod tlakemKomisař Moulin: Rodinné záležitostiKomisař Moulin: SniperKomisař Moulin: ÚnosKomisař Moulin: Nejhorší noční můraKomisař Moulin: Murphyho zákonyKomisař Moulin: Strmý pádKomisař Moulin: ZbojníkSérie noireKomisař Moulin: NapětíKomisař Moulin: VrabčáciKomisař Moulin: Černá sérieKomisař Moulin: Špinavý obchodSentiments partagésSexes très opposésZávodKomisař Moulin: Křehké XKomisař Moulin: PolicajtkaKomisař Moulin: ČlovíčekKomisař Moulin: Čtyřnohé komandoNaprosto úžasnýPhilosophalePřevoz smrtiKomisař Moulin: Policajt v kleštíchKomisař Moulin: Příliš blízká ochranaKomisař Moulin: Smrtící svůdnostKomisař Moulin: Ve jménu našich dětíRoute de nuitJe règle mon pas sur le pas de mon pèreUn père inattenduStrážní anděléDruhá strana zákonaLoupež ve vzduchuDěkuji, živote48 hodin v PařížiPékin CentralAdieu blaireauJeden z nás dvouDiabolo mentheCheval évanoui, LeGeorge qui?Figaro-ci, Figaro-làPrière pour ÉlénaPodivuhodná příchuť majetkuMois le plus beau, LeGrand dadais, Le


Aktualizace osobnostního profilu Yves Rénier: 1.11. 2023 00:42