Pierre Jourdan (1922 - 2007)


Pierre Jourdan proslul především jako operní režisér, některá stěžejní operní díla převedl i na filmové plátno, u televize a filmu vystřídal také další profese, v mládí ale začínal jako herec a oblíbený představitel romantických milovníků. Narodil se v Cannes do dobře situované rodiny, jeho rodiče byli majiteli několika luxusních hotelů na Riviéře. K filmu se dostal díky svému staršímu bratrovi Louisu Jourdanovi (*1919), který se herectví věnoval již od konce 30. let.

Kromě herectví se Pierre Jourdan v oblasti umění vydal i jinými cestami a po druhé světové válkce pomáhal zakládat tradici Mezinárodního hudebního festivalu v Aix-en-Provence. Podíl na chodu každého ročníku této významné kulturní akce přivedl Pierra Jourdana k režii oper, poprvé ale režíroval film. Šlo o filmovou verzi slavné divadelní hry FEDRA (Phèdre, 1968) v hlavní roli s Marií Bell, která předtím v tomto kusu excelovala na jevišti. Během následující dekády pak pro film připravil několik významných oper (TRUBADÚR - Le trouvère, 1972; TRISTAN A ISOLDA - Tristan und Isolde, 1974; AIDA, 1977; FIDELIO, 1979). Častěji ale opery režíroval hlavně v divadle, v 80. letech pak jejich adaptace připravoval pro televizi.

Hudební festival v Aix dominoval jeho aktivitám každé léto až do roku 1986, kdy od další účasti na něm upustil. O dva roky později ale založil hudební divadlo Théâtre Français de la Musique, které našlo působiště v Compiègne. Tady se Pierre Jourdan soustředil na uvádění dosud málo známých oper a poskytoval prostor pro mladé talentované umělce. Operní představení znovu upravoval i pro televizi, některé z nich byly uvedeny i u nás (MILOVANÝ JINDŘICH VIII. - Henry VIII, 1991). Ještě v sezóně 2003-2004 prezentoval své realizace oper například v Londýně, vzhledem k pokročilému věku se ale postupně stahoval do soukromí. Zemřel v malém městečku Fleurines nedaleko Paříže 16. srpna 2007.


21.9.1922
Cannes, Francie
16.8.2007
Fleurines, Francie
Pierre Jourdan csfd

Ligne de mire, LaHráčVýtah na popravištěÉchec au porteurČervený a černýLe Petit JacquesCrime du Bouif, LeFuret, LeMystère à ShanghaiMaris de Léontine, LesMonsieur de FalindorHrabě Monte CristoLe comte de Monte Cristo, 2ème époque: Le châtimentLukrécieMonsieur des LourdinesVěčný nepřítelBienfaiteur, LeFemme que j'ai le plus aimée, LaMariage de Chiffon, LeModrý šátekMonsieur La SourisPélleas et MelisandeNoces de Figaro, LeMédéeLa colombeLe songe d'une nuit d'étéHenry VIII.Légende de Joseph en Égypte, LaManon LescautFidelioAidaNormaTrouvère, LePhèdreNoé


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Jourdan: 31.10. 2023 05:00