René Le Hénaff (1902 - 2005)


Francouzský režisér René Le Hénaff se narodil ve Vietnamu, který tehdy patřil do francouzské koloniální říše, od mládí ale žil ve Francii a ve dvacátých letech začal pracovat u filmu jako střihač. Díky spolupráci se slavnými režiséry jako byli René Clair nebo Marcel Carné, získal bohaté zkušenosti s filmy, které dnes patří do zlatého fondu světové kinematografie.

Francouzskou kinematografii se Le Hénaffovi podařilo obohatit v době války historickým příběhem PLUKOVNÍK CHABERT (Le colonel Chabert, 1943) natočeném podle literární předlohy H. de Balzaca. K historické tématice se pak Le Hénaff vrátil s filmem PAN DE FALINDOR (Monsieur de Falindor, 1946), několikerou spolupráci s populárním komikem Fernandelem uzavřel režisér komedií UNIFORMY A MANÉVRY (Uniformes et grandes manoeuvres, 1950). Tento film díky účasti slavného herce dosáhl mimořádné návštěvnosti v kinech přesahující čtyři a půl miliónu diváků, Le Hénaff však režii opustil a nadále se znovu věnoval výhradně střihu.

Jako střihač se Le Hénaff v padesátých letech podílel na dalších mimořádných filmech té doby, sestříhal například italský film ŽENY BEZE JMÉNA (Donne senza nome, 1950) nebo francouzský životopisný snímek LAFAYETTE (1961), jeho poslední prací byl střih koprodukčního dobrodružného filmu KOMISAŘ X – TŘI ŽLUTÉ KOČKY (Kommissar X – Drei gelbe Katzen, 1966), poté odešel do soukromí.

René Le Hénaff zemřel ve městě Belley blízko švýcarských hranic 5. ledna 2005 ve věku 103 let.


26.4.1902
Saigon, Francouzská Indočína (dnes Vietnam)
5.1.2005
Belley, Francie
René Le Hénaff csfd

Kommissar X - Drei gelbe KatzenLes Petits chatsLa FayetteLa RécréationAnděl na zemiDouze heures d'horlogeLékař od StalingraduIngrid - Die Geschichte eines FotomodellsL'Etrange Désir de monsieur BardDonne senza nomeCoup de têteDes jeunes filles dans la nuitL'Amant de BornéoLe Destin fabuleux de Désirée ClaryL'Assassinat du père NoëlBattement de coeurDen začínáHotel du NordLes Chevaliers de la clocheNábřeží mlhTrois... six... neufSamsonLe ScandaleLes Bleus du cielQuatorze JuilletAť žije svobodaDantonLe BalPod střechami PařížeLe RequinUniformes et grandes manoeuvresScandaleLes Maris de LéontineMonsieur de FalindorChristine se marieLes Gueux au paradisLe Mystère Saint-ValPlukovník ChabertFort DoloresJoli mondeUn de la montagneFrivolités


Aktualizace osobnostního profilu René Le Hénaff: 14.4. 2024 23:35