Oswald Morris (1915 - 2014)   † 98 let


Oswald Morris byl jedním z nejvýznamnějších kameramanů 20. století, a to hlavně díky inovativní práci v oblasti barevné kinematografie. Krátce po svých 17. narozeninách už započal svoji kariéru u filmu, když obstarával klapku ve Wembley Studios. Práce to byla náročná, jelikož studio v té době dělalo jeden film týdně, a tyto kvóty striktně dodržovalo. Ještě než bylo studio převzato společností Fox pracoval nějaký čas v British International Pictures v Elstree Studios, velmi brzy se ale vrátil tam kde začínal, avšak už jako asistent u kamery.

Dalším z jeho děl byl ambiciózní Moby Dick, se snahou o vizuální styl připomínající staré lepty a tisky. 60. léta započal válečným dobrodružstvím Děla z Navarone, a o poptávce u kvalitních filmařů vypovídaly jeho spolupráce se Stanleyim Kubrickem na filmu Lolita, a Sidney Lumetem na válečném dramatu Pahorek. V této době ho bohužel zastihla rodinná tragédie a umřela mu jeho první žena Connie, se kterou měl tři děti. Stalo se tak během výroby filmu Of Human Bondage a později se oženil ještě jednou. Z pracovního hlediska jinak byla tato léta mimořádně úspěšná. Nátáčel Elizabeth Taylor spolu s Richardem Burtonem v klasickém díle Zkrocení zlé ženy, kdy bez použití stínů a měkce nastaveného osvětlení dospěl nízkého kontrastu, jež vyvolával malířský vzhled. Poté následovalo muzikálové trio Oliver, Sbohem pane profesore a Scrooge. Všechna tato tři zdařilá díla však osobně zahalil dalším muzikálem Šumař na střeše. Zde, k dosažení zajímavých obrazů vedlo i to, že přes objektiv přetáhl hnědé punčocháče.

70. léta už tak jenom dovršovala jeho kariéru. Ať už to bylo konverzační thriller Slídil, bondovka Muž se zlatou zbraní, či výpravný Muž, který chtěl být králem. V rámci jeho kvalitní práce je též skloňováno fantasy Čaroděj. Poté už se svojí ženou Eliane uchýlil do jejich domu v hrabství Dorset, přičemž ho jeho filmové nadšení neopustilo. Účastnil se různých festivalů a často přednášel o svém řemeslu. Byl jmenován čestným důstojníkem řádu Britského impéria. Dožil se úctyhodných 98 let, a přežil i svoji druhou ženu.


22.11.1915
Hillingdon, Londýn, England, Velká Británie
17.3.2014
Dorset, England, Velká Británie
Oswald Morris csfd

Temný krystalThe Great Muppet CaperTak mi řekni, co chcešČarodějEquusSherlock Holmes ve VídniMuž, který chtěl být králemDraculaKrycí název OděsaMuž se zlatou zbraníMackintoshův člověkLady Caroline LambSlídilŠumař na střešeScroogeZlomek strachuSbohem, pane profesore!Great CatherineOliver!Páv se zlatým okemWinter's Tale, TheZkrocení zlé ženyStop the World: I Want to Get OffBattle of the Villa Fiorita, TheLife at the TopMister MosesPahorekŠpión, který přišel z chladuOf Human BondageThe Pumpkin EaterCome Fly with MeEncrucijada mortalLolitaObdobí zkoušekSatan nikdy nespíDěla z NavaroneKomikNáš člověk v HavaněKlíčOhlédni se v hněvuThe Roots of HeavenBůh to vidí, pane AllisoneSbohem, armádoBílá velrybaThe Man Who Never WasBeau BrummellMonsieur RipoisPoraž ďáblaSouth of AlgiersMoulin RougeSaturday IslandSo Little TimeThe CardCircle of DangerUkryté diamantyCairo RoadGolden SalamanderThe 87th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Oswald Morris: 24.4. 2024 22:37