Roger Kumble 57 let


Absolvent Northwestern University v Illinois, režisér a scénárista Roger Kumble se narodil 28. května 1966 v Harrisonu ve státě New York. Roger debutoval v roce 1993, kdy svou kariéru nastartoval napsáním divadelní hry „Pay or Play“ a nutno podotknout, že sklidila velice pozitivní kritiky. Svou dramatickou tvorbu později doplnil o další dvě hry, „d girl“ (1997) a „Turnaround“(2003), ve kterých se objevil představitel Rosse ze seriálu Přátelé a Rogerovo bývalý spolužák David Schwimmer.

Kumble se poprvé rozhodl zahřát režisérské křeslo při natáčení nízkorozpočtového nezávislého filmu, ke kterému napsal scénář za pouhých 12 dní. Do projektu se ovšem vložil producent Neal H. Moritz, který stojí mimojiné za teenage hororem Tajemství loňského léta (1997), a filmu přiklepl rozpočet, o kterém se Kumbleovi zprvu ani nezdálo. Dal tím vzniknout jedné z nejpovedenějších variací na „Les Liaisons Dangereuses“ převedeném do současnosti, tedy Velmi nebezpečné známosti (Cruel Intentions, 1999). Na úspěch se Kumble pokusil navázat prequelem k jedničce natočením Velmi nebezpečných známostí 2 (2000), ovšem nepříliš úspěšně. Následovalo vlažně přijaté Prostě sexy (The Sweetest Thing, 2002) v hlavní roli s Cameron Diaz, dále jedna epizoda minisérie Manželská krize (Out of Order, 2003) a romantická komedie Miluji Tě k sežrání (Just Friends, 2005).

Americké publikum si může v dubnu 2008 vychutnat další Kumbelův režijní počin při sledování komedie College Road Trip s Martinem Lawrencem v hlavní roli. Kumble nepověsil ani scénáristické řemeslo na hřebík a v současnosti píše scénář k filmu You Wish (2009), což bude komedie o tom, jak džin z lampy dopomůže studentovi k získání srdce své tajné lásky.


28.5.1966
Harrison, New York, USA
Roger Kumble csfd

Beautiful WeddingKrásná katastrofaAfter: PřiznáníPenzion osamělých srdcíCruel IntentionsChlupatá odplataCollege Road TripUntitled Brad Copeland ProjectMiluji tě k sežráníProstě sexyVelmi nebezpečné známosti 2Velmi nebezpečné známostiKravaťáciProlhané krásky: PerfekcionistkyLife SentenceVzhůru ke hvězdámProlhané kráskyThose Who Can'tKomplikaceStitchersThe Mindy ProjectUnREALPomstaV utajeníVe službách FBIBreaking In


Aktualizace osobnostního profilu Roger Kumble: 30.10. 2023 16:15