Anny Ondráková (1902 - 1987)


Anna Sofie Ondráková, pozdější Ossia Valdová a Anny Ondra, se narodila 15. května roku 1902 v polském Tarnově a vyrůstala v chorvatské Pule. Byla dcerou z rodiny c. a k. důstojníka Gotfrieda Ondráka a jeho manželky Anny, která se neustále pohybovala po celém tehdejším Rakousko-Uhersku. Koncem 10. let se Ondrákovi usadili v Praze. Anny studovala balet a stala se elévkou Švandova divadla. Ve Wedekindově Lulu hrála s Rudolfem Myzetem a ten ji doporučil českým filmařům. Jejím objevitelem se stal Jan Stanislav Kolár, svou roli zkoušela s Přemyslem Pražským, Gustav Machatý ji označil za českou Mary Pickford. Film se jmenoval DÁMA S MALOU NOŽKOU (1919). O dva roky později k němu byl dotočen prolog JAK BYLA ANNY ONDRÁKOVÁ ZÍSKÁNA PRO FILM (1921) v produkci KALOSu, což byla zkratka jejích zakladatelů Karel-Anny-Lamač-Ondráková-Společnost.

První zahraniční filmy natočila v Rakousku v roce 1922, z nichž nejvýznamnější byla CIKÁNSKÁ LÁSKA z produkce Sascha Filmu. Po návratu do Československa natočila první československo-německou koprodukci MUŽ BEZ SRDCE (1923). Zajímavou reflexí jejího tehdejšího hvězdného statusu byly role v Anton Comedies.

Rok 1924 přinesl zcela zásadní úspěch - prodej BÍLÉHO RÁJE do Německa, grotesku CHYŤTE HO! a německý film ICH LIEBE DICH!

V éře hojných adaptacích domácích autorů v letech 1925-1926 neměla Anny na růžích ustláno, ve filmech typu VDAVKY NANYNKY KULICHOVY nebo KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ hrála jen vedlejší role. Mnohem zajímavější příležitosti přišli s HRABĚNKOU Z PODSKALÍ nebo dalším německým filmem HRABĚNKA Z MODES ROBES. Společně s VELBLOUDEM UCHEM JEHLY se vrátila do Vídně a natočila dvoroli v Sascha atelieru, což jí nasměrovalo k navázání na první rakouské zkušenosti. Film TANEČNICE S MASKOU osobně dohlížel hrabě Sascha Kolowrat a JEHO VÝSOST, PŘEDTANEČNÍK patří dnes mezi vzácné rakouské filmy zobrazující autentický rozpad morálky bývalé šlechty.


15.5.1902
Tarnów, Halič, Rakousko-Uhersko
28.2.1987
Hollenstedt, Niedersachsen, Západní Německo
Anny Ondráková csfd

Zasnoubení v CurychuSchön muß man seinZdědili jsme zámekMuž od plynuKdyž hvězdy svítíNarren im SchneeDůvod k rozvoduDůvod k rozvodu (německá verze)Miláček ženPozor na láskuDěvče od baletuLíbánkyKnockout - Mladé děvče, mladý mužMladý hraběTajemné město Donogoo TonkaVelký úklidFalešná dvojčataFalešná dvojčata (francouzská verze)Malá DorritkaPolská krevPolská krev (německá verze)Baby (francouzská verze)Dcera plukuDcera pluku (francouzská verze)Povídky slečny HoffmanovéZamilovaný hotelAnny, ukrutná přítelkyněAnny, ukrutná přítelkyně (francouzská verze)BabyKantor IdeálKikiKiki (francouzská verze)Jedinou noc v rájiJedinou noc v ráji (francouzská verze)Mamzelle NitoucheNetopýrNetopýr (francouzská verze)On a jeho sestraOn a jeho sestra (německá verze)Anny řádíDěvče z U.S.A.SensaceVelká touha...a neuveď nás v pokušeníBibiKaviárová princeznaVezmi mě s sebouAnny se vdáváAnny, pozor - policajt!Dcery EvinyDěvče z fabrikySaxofon SuziKvět ŠumavyMilenky starého kriminálníkaSladká JosefínkaAničko, vrať se!Hraběnka z Modes RobesJeho Výsost, předtanečníkPantáta Bezoušek


Aktualizace osobnostního profilu Anny Ondráková: 31.10. 2023 19:07