Henri Rollan (1888 - 1967)


Francouzský herec Henri Rollan patřil k významným osobnostem francouzského meziválečného a poválečného divadla, hrál ale také velké i menší role v bezmála padesáti filmech. Narodil se v Paříži jako Henri Martine a s divadlem začínal již v roce 1906, několik let působil na scéně Théâtre de l'Odéon, uplatnil se hlavně v klasice (Shakespeare, Victor Hugo). S filmem začal spolupracovat v roce 1910, což byla doba, kdy většina divadelních herců ještě na nové médium nahlížela s despektem.

Třicátá léta byla pro Henriho Rollana obdobím největšího vytížení ve filmu, hrál velké role ve více než dvaceti filmech. V režii Fernanda Riverse vytvořil ústřední pár s Gaby Morlay v adaptaci literární předlohy MAJITEL HUTÍ (Le maitre de forges, 1933), s touto herečkou pak ztvárnil manželskou dvojici v L'Herbierově dramatu SKANDÁL (Le scandale, 1934), přes pokročilý věk dostával i v této době příležitosti v úlohách romantických milovníků (SVATEBNÍ POCHOD - La marche nuptiale, 1934). Tento film natočil italský režisér Mario Bonnard působící tehdy ve Francii, Henri Rollan pak točil i s dalšími italskými tvůrci, například s Augustem Geninou (GONDOLA ROZKOŠE A SNŮ - La gondole aux chimeres, 1936), v Gallonově životopisném filmu TŘI LÁSKY VERDIHO (Giuseppe Verdi, 1938) hrál spisovatele Victora Huga.

Za druhé světové války se Henri Rollan zcela stáhl do soukromí, vůbec se neobjevoval v divadle a natočil v té době jediný film, kriminálku ZASTŘELEN V NOCI (Coup de feu dans la nuit, 1943), v níž hrál advokáta. Až po osvobození se znovu vrátil k uměleckým aktivitám, opět působil v Théâtre de Paris, v roce 1948 byl angažován do nejslavnějšího francouzského divadla, Comédie Française. Na této prestižní scéně setrval patnáct let a odehrál desítky velkých rolí v klasickém repertoáru, často to byl Shakespeare nebo u nás méně známý francouzský dramatik Henry de Montherlant, v této době se několikrát ujal i divadelní režie.

Před filmovou kamerou se po válce objevoval již jen zřídka, několikrát ale ztvárnil skutečné či smyšlené postavy v historických filmech (MODROVOUS - Barbe-bleue, 1951; BURIDAN, HRDINA Z VĚŽE NESLESKÉ - Buridan, héros de la tour de Nesle, 1952). Podobným typem role se ostatně nejvíce zviditelnil i u nás jako maršál d'Estrées ve slavném filmu FANFÁN TULIPÁN (Fanfan la tulipe, 1952). Brzy nato ukončil své angažmá ve filmu, v divadle ale zůstával aktivní až do poloviny 60. let, mezitím se vypracoval také v uznávaného pedagoga.


23.3.1888
Paříž, Île de France, Francie
23.6.1967
Paříž, Île de France, Francie
Henri Rollan csfd

21 rue Blanche à ParisDobrodružství Arsena LupinaLes Amoureux de MarianneBuridan, héros de la tour de NesleFanfán TulipánBarbe-BleueBlaubartLa Case du docteur GalloyLe Cas du docteur GalloyLes Nouveaux maîtresCoup de feu dans la nuitLe Coeur éblouiPetite pesteTři lásky Giuseppa VerdihoLes Anges noirsRegainGondola rozkoše a snůLa GarçonneLa TentationSous la terreurLa Marche nuptialeLe Clown BuxLes Mystères de ParisL'AventurierLa FlambéeLe ScandalePrimeroseLe Maître de forgesL'EmpriseLe Sang d'AllahLes Trois masquesLe Chevalier de Maison-RougePaříž spíLes Trois mousquetaires


Aktualizace osobnostního profilu Henri Rollan: 16.3. 2024 23:42