Claudine Coster 85 let


Francouzská herečka Claudine Coster byla filmem vytížená hlavně na počátku šedesátých let 20. století, později preferovala práci v divadle, případně televizi, přesto ji i u nás mohli diváci vidět v několika filmových rolích, překvapivě i v jednom československém seriálu. Claudine Coster pochází z Nancy a herectví studovala na Národní konzervatoři, již ve dvaceti letech začala vystupovat na několika divadelních scénách v Paříži (Théâtre des Célestins, Théâtre des Mathurins).

Hned v počátcích své práce u divadla se seznámila s Robertem Manuelem (1916-1995), který byl hercem a divadelním režisérem, s Claudine Coster se oženil a setkali se i před kamerou. Hráli spolu například v kriminálním dramatu MUŽ, KTERÝ ZRADIL MAFII (L'homme qui trahit la mafia, 1966) s Robertem Hosseinem v hlavní roli. Po boku Jeana Gabina a německé hvězdy Liselotte Pulver se Claudine Coster objevila také v komedii ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL (Le jardinier d'Argenteuil, 1966), tím ovšem její výčet filmových rolí druhé poloviny 60. let prakticky končí. O to více se ale objevovala v televizi, zvláště ve zpracováních divadelních her. Nadále hrála také divadlo, často v režii svého manžela Roberta Manuela.

Z její pozdější filmografie připomeňme alespoň další spolupráci s režisérem Jeanem Giraultem, v jehož komedii DOMOVNÍK (Le concierge, 1973) doplnila bohaté obsazení krásných obyvatelek luxusního činžáku. Pro film se pak ale odmlčela na třicet let a znovu se objevila až v komedii OLÉ (2005) po boku Gérarda Depardieu. Mezitím ale stále vystupovala v televizi, často to byly seriály. Z těch stojí za zmínku koprodukční projekt CIRKUS HUMBERTO (1988) v režii Františka Filipa. Tady doplnila mezinárodní herecké obsazení a v prvních třech dílech v roli Luisy Humberto vytvořila manželský pár s Martinem Růžkem. V divadle hrála zatím naposledy ve hře Tout feu tout femme, s níž se v letech 2008-2009 zúčastnila turné po Francii a Švýcarsku.


16.2.1939
Nancy, Francie
Claudine Coster csfd

Olé!Rub a lícEugène SueDomovníkL'homme qui trahit la mafiaEt la femme créa l'amourZahradník z ArgenteuilEspions à l'affűtCousine BetteGros bras, LesViheltäjätBricoleurs, LesDámy mají přednostLes veinardsLemmy pour les damesCause toujours, mon lapinCroulants se portent bien, LesHrabě Monte ChristoDans l'eau... qui fait des bulles !Touchez pas aux blondesPlus belle la vieTribunalCirkus HumbertoBrigade verteGrands détectives, LesInspektor LeclercLa Nuit des MolièresStarsLa grande farandole


Aktualizace osobnostního profilu Claudine Coster: 30.10. 2023 16:16