Vera Bergman (1920 - 1971)


Vera Bergman byla dcerou holandského diplomata a narodila se v Berlíně, kde také vyrůstala, dočasnou filmovou hvězdou se ale za druhé světové války stala v Itálii. Herectví studovala v Německu na dramatické škole Maxe Reinhardta a v osmnácti letech se dostala k první filmové roli - mladou dívku Carlu, která rezignovala na své sny o herecké slávě, hrála v muzikálu KDYŽ HVĚZDY SVÍTÍ (Es leuchten die Sterne, 1938).

Stejně jako jiné herečky spojené s průměrnou válečnou produkcí, tak i Vera Bergman musela po válce na své slibné postavení rezignovat. Menší roli dostala v zajímavém italsko-americkém filmu TEHERÁN (1946) se smyšleným příběhem o chystaném atentátu na prezidenta Roosevelta, několikrát se pak před kamerou objevila v historických kostýmech (DVA SIROTCI - I due orfanelli, 1947), poslední větší příležitost jí nabídl Luigi Capuano v dramatu ZÁKON KRVE (Legge di sangue, 1948). V roce 1950 se Vera Bergman provdala a vzdala se další herecké kariéry, od té doby žije v soukromí.


16.2.1920
Berlín, Německá říše
11.12.1971
Vera Bergman csfd

Canzoni per le stradeDue orfanelli, IL' ApocalisseLegge di sangueTeheranFuga nella tempestaNon canto piùTre ragazze cercano maritoCampione, IlLa fabbrica dell'imprevistoM.A.S.Bocca sulla strada, LaNotte di fortunaManovre d'amoreTrojka z mravůKdyž hvězdy svítí


Aktualizace osobnostního profilu Vera Bergman: 11.12. 2023 00:19