Leon Shamroy (1901 - 1974)


Leonard Tolstoy Shamroy se narodil 16. července 1901 v New Yorku. Patřil k nejvýznamnějším, a spolu s Charlesem Langem na Oskara za hlavní kameru nejnominovanějším, kameramanům. Studoval inženýrství na Columbijské univerzitě, a praxi začínal v laboratoři. První léta strávil v Paramountu, avšak svého největšího uznání dosáhl později u 20th Century Fox jako tvůrce širokoúhlých, barevných snímků s přesný osvětlením a s citem využívaných filtrů pro navození správné nálady a atmosféry.

Léta plynula a filmy přibývaly, ačkoliv komerčně úspěšné a divácky oblíbené snímky se mu spíše vyhýbaly. Snad za to mohla i jeho popudlivá a drsná povaha, pro kterou byl znám. Snímky jako Prince of Foxes, Sněhy Kilimandžára, Roucho, nebo Egypťan Sinuhet, nejsou příliš populární, nejsou však ani špatná. Největším hitem 50. let se tak pro Leona stal výpravný muzikál Král a já s Deborah Kerr a Yul Brynnerem.

Nátáčení, svého času nejdražšího filmu, historické Kleopatry, nebylo jistě z nejlehčích, ale spolu s kostýmy a výpravou se postaral o monstrózní podívanou, za kterou byl odměněn. I pro hlavní hvězdu Elizabeth Taylor měl zásadní vliv na její kariéru, který smazal vše, co doposud tato herečka představovala. Nedlouho nato následovala další historická produkce Ve službách papeže, tentokrát s Charltonem Hestonem. A dnes již kultovní sci-fi Planeta Opic, z konce jeho kariéry, se zařadila k tomu nejznámějšímu, co jeho filmografie může nabídnout.

Pečlivý řemeslník se směsí umění a reality, což uplatňoval hlavně ve studiu, odešel do kameramanského důchodu, z důvodu postupující nemoci, v roce 1970. Byl třikrát ženatý, a měl čtyři děti. Jako jeden z mála kameramanů má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.


16.7.1901
New York City, New York, USA
7.7.1974
Los Angeles, California, USA
Leon Shamroy csfd

JustinePlaneta opicSkidooTajný život americké manželkyCapriceLoď se skleněným dnemDo Not DisturbJohn Goldfarb, Please Come Home!Ve službách papežeDolarová manželstvíKardinálKleopatraNěžná je nocSněhurka a tři moulovéNa sever AljaškyWake Me When It's OverBeloved InfidelModrý andělPorgy and BessBravadosRally 'Round the Flag, Boys!South PacificŽena, která všechno víKrál a jáThe Best Things in Life Are FreeThe Girl Can't Help ItDaddy Long LegsGood Morning, Miss DoveJe krásné lásku dátEgypťan SinuhetNení nad showbyznysCall Me MadamDown Among the Sheltering PalmsKing of the Khyber RiflesRouchoThe Girl Next DoorTonight We SingWhite Witch DoctorSněhy KilimandžáraWait Till the Sun Shines, NellieWith a Song in My HeartDavid a BatšebaOn the RivieraCheaper by the DozenTwo Flags WestPrince of FoxesPřímo nad hlavouDáma v hermelínuDaisy KenyonThe Shocking Miss PilgrimVěčná AmbraSmrtelný hříchState FairV Brooklynu roste stromWhere Do We Go from Here?Buffalo BillGreenwich VillageWilsonBouřlivé počasíClaudia


Aktualizace osobnostního profilu Leon Shamroy: 4.4. 2024 03:05