Denise Provence (1921 - 2011)   † 90 let


Francouzská herečka Denise Provence s filmem spolupracovala spíše jen výjimečně, má za sebou především bohatou divadelní kariéru, přesto se s několika jejími filmovými rolemi mohli seznámit i naši diváci. Pocházela z Paříže a její vlastní jméno bylo Denise Marie Lévy. S divadlem a filmem začínala souběžně po druhé světové válce, první jevištní zázemí jí poskytlo pařížské divadlo Théâtre de la Madeleine.

V šedesátých letech navázala spolupráci také s televizí, mezitím pokračovala v divadelním herectví, často vystupovala v oblíbeném divadle Théâtre des Bouffes Parisiens, které se zaměřovalo na komediální repertoár. Veseloherní žánr ostatně dominoval i filmografii Denise Provence, výjimečně se objevila i v jiných typech filmů. Můžeme připomenout roli chůvy Barbory v prvních dvou dílech o krásné Angelice (ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ - Angélique, marquise des anges, 1964; BÁJEČNÁ ANGELIKA - Merveilleuse Angélique, 1965). I když před kamerou zřídka dostávala větší prostor, i v epizodních úlohách na sebe dokázala upoutat, což lze doložit například postavou hraběnky a matky jednoho ze studentů v komedii SENZAČNÍ PRÁZDNINY (Les grandes vacances, 1967), s Louisem de Funesem se později objevila také ve filmu DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973).

Později se před kamerou uplatňovala spíše již jen v televizi, poslední filmovou roli majitelky hotelu odehrála v komedii PROČ NE MY? (Pourquoi pas nous?, 1981). V polovině 80. let ukončila dráhu aktivní divadelní herečky, naposledy hrála v roce 1986 v Comédie des Champs Elysées, příležitostně ale ještě vystupovala v televizi.

Kvůli postupující Alzheimerově chorobě strávila Denise Provence poslední léta života v naprostém ústraní; zemřela v Tours 14. listopadu 2011 ve věku 90 let.


17.2.1921
Paříž, Île de France, Francie
14.11.2011
Tours, Francie
Denise Provence csfd

Belle comme CrésusProč ne my?Le Beaujolais nouveau est arrivéLes Amours sous la révolution : Les amants de ThermidorLe Mâle du siècleGross ParisRabín JákobPetrolejářkySenzační prázdninyBáječná AngelikaAngelika, markýza andělůJaloux comme un tigreUne ravissante idioteLandruLes Lions sont lâchésLes Nouveaux AristocratesVacanze d'invernoLes TruandsChantageLe Chasseur de chez Maxim'sRozmarná CarolineLe DindonLes Deux Monsieur de MadameLa Valse de ParisMiquette a její matkaBranquignolPas un mot à la reine mèreLes Amours des années follesPetit déjeuner compris


Aktualizace osobnostního profilu Denise Provence: 23.4. 2024 09:15