Christian Stengel (1903 - 1986)


Francouzský režisér a producent Christian Stengel se narodil v Marly-le-Roi nedaleko od Paříže a pocházel ze smíšené rodiny, matka Juliette Gacon byla Francouzka, otec Frederick Stengel byl dánský důstojník sloužící ve francouzské armádě. Christian se od mládí pohyboval u filmu, kde počátkem třicátých let 20. století začal působit jako úspěšný producent, prvním filmem zaštítěným jeho jménem byla komedie ABBÉ CONSTANTIN (L'abbé Constantin, 1933). Následně pracoval s několika významnými režiséry, na Chenalově adaptaci Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et le châtiment, 1935) se kromě produkce podílel i na scénáři. S Pierrem Chenalem pak spolupracoval i na další významné adaptaci osvědčené předlohy, MUŽ ODNIKUD (L'homme de nulle part, 1937).

Po roce 1945 se Stengel vrátil k režii a hned jeho první poválečný film, kriminálka SÁM V NOCI (Seul dans la nuit, 1945) s Bernardem Blierem v hlavní roli, zaznamenal značný úspěch, což dokládají bezmála tři milióny diváků ve francouzských kinech. Z jeho další filmografie připomeňme milostnou epizodu ze života skladatele Franze Liszta SNY LÁSKY (Reves d'amour, 1947), což byla poslední role slavného předválečného milovníka Pierra Richard-Willma. Předválečné hvězdy ostatně Stengel angažoval se střídavými úspěchy i do svých dalších filmů, připomeňme například další kriminální příběh O PŮLNOCI NA NÁBŘEŽÍ BERCY (Minuit, Quai de Bercy, 1951) s Madeleine Robinson a Erichem von Stroheim v hlavních rolích.

Naopak na začínající herečky vsadil s dramatickým příběhem ze zákulisí soutěže krásy NEJKRÁSNĚJŠÍ DÍVKA NA SVĚTĚ (La plus belle fille du monde, 1951). Do komedie ZTŘEŠTĚNÁ SLEČNA (Casse-cou Mademoiselle, 1955) angažoval oblíbenou dvojici Raymond Bussières - Marthe Mercadier, která se pak objevila i v jeho posledním filmu, VACANCES EXPLOSIVES (1957), opět v komediálním žánru. Později se znovu spojil se svým dávným spolupracovníkem Pierrem Chenalem a jako producent stál u vzniku filmu ZVÍŘE NA ČEKANÉ (La bete à l'affut, 1959).

Christian Stengel zemřel nedaleko od svého rodiště ve Versailles 15. června 1986 ve věku 83 let.


22.9.1903
Marly-le-Roi, Francie
15.6.1986
Versailles, Francie
Christian Stengel csfd

Vacances explosives !Casse-cou MademoiselleMourez, nous ferons le resteMinuit... Quai de BercyLa Plus belle fille du mondePas de pitié pour les femmesRome expressLa Figure de proueLe Village perduRêves d'amourSám v nociLa Famille DuratonJe chante


Aktualizace osobnostního profilu Christian Stengel: 30.3. 2024 10:58