Gladys Cooper (1888 - 1971)


Celým jménem Gladys Constance Cooper se narodila v londýnské čtvrti Lewisham jako jedna ze tří dcer novináře Williama Fredericka a Mabel Cooperových. Větišnu svého dětství strávila v Chiswicku, kam se její rodina přestěhovala. Poprvé se objevila na divadelním jevišti v roce 1905 v muzikálu Seymoura Hickse Bluebell in Fairyland. Mladá kráska byla také populární fotografovanou modelkou. V roce 1906 se objevila na londýnských divadelních prknech ve hře The belle od Mayfair a v následujícím roce se stala sboristkou v londýnském Gaiety Thetre a účinkovala zde v úspěšném muzikálu Havana z roku 1908. V roce 1911 si zahrála ve hře Oscara Wildea The importance of being earnest a o dva roky později se objevila ve své první filmové roli ve snímku THE ELEVENTH COMMANDMENT.

V roce 1941 si zahrála v dobrodružném válečném dramatu LADY HAMILTONOVÁ a v témže roce také v hororové komedii THE BLACK CAT. V roce 1944 se objevila ve válečném romantickém dramatu BÍLÉ ÚTESY DOVERSKÉ. Mohli jsme ji vidět také v dramatu MADAME BOVARY z roku 1949 nebo v dramatu ODDĚLENÉ STOLY (1958). Gladys byla celkem třikrát nominovaná na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli – nominace byly za roli dominantní matky Bette Davisové ve snímku NOW, VOYAGER (1942), za roli skeptické jeptišky v dramatu Henryho Kinga THE SONG OF BERNADETTE (1943) a za roli paní Higginsové, matky Henryho Higginse ve filmu MY FAIR LADY (1964). Jednou z jejích posledních rolí byla Mary Drexelová v rodinné komedii THE HAPPIEST MILLIONAIRE. Jejím posledním velkým úspěchem na divadelních prknech byla role paní Maughamové ve hře The chalk garden – tuto roli ztvárňovala na jevišti v Londýně i na Broadwayi. V roce 1967 se objevila téměř ve věku 80 let v Londýně v Maughamově hře The sacred flame. Pokračovala v hraní i poté, co oslavila 80. narozeniny, mimo jiné reprízou hry The chalk garden v roce 1971.

Během svého života byla celkem třikrát vdaná. V roce 1908 – ve věku 20 let – se provdala poprvé, a to za kapitána Herberta Buckmastera, se kterým měla dvě děti: syna Johna a dceru Joan. Manželé se ale nakonec rozvedli. V roce 1928 se jejím druhým manželem stal anglický baronet Sir Neville Pearson, se kterým měla dceru Sally, ale manželství skončilo v roce 1936 opět rozvodem. Naposledy se Gladys provdala v dubnu roku 1937, kdy se jejím třetím a posledním manželem stal anglický herec Philip Merivale. I toto manželství ale v březnu roku 1946 skončilo rozvodem. Gladys žila mnoho let v kalifornské Santa Monice, ale ke konci svého života se vrátila do rodné Anglie. Zemřela ve věku 82 let na zápal plic v anglickém městečku Henley on Thames.


18.12.1888
Lewisham, Londýn, England, Velká Británie
17.11.1971
Henley-on-Thames, Oxfordshire, England, Velká Británie
Gladys Cooper csfd

Nice Girl Like Me, AThe Happiest MillionaireMy Fair LadyPygmalionSeznam Adriana MessengeraOddělené stolyThe Man Who Loved RedheadsAt Sword's PointThunder on the HillMadame BovaryThe Secret GardenHomecomingPirátBiskupova ženaGreen Dolphin StreetBeware of PityCockeyed Miracle, TheZelená létaMilostné dopisyThe Valley of DecisionBílé útesy doverskéMrs. ParkingtonForever and a DayMr. LuckyPrincess O'RourkePíseň o BernadettěA teď, cestovateliEagle SquadronThis Above AllA Yank in the R.A.F.Lady HamiltonováThe Black CatThe Gay FalconMrtvá a živáSlečna KittyThe Iron DukeBonnie Prince CharlieSlovácká MignonHeadin' NorthUnmarriedMasks and FacesMy Lady's DressSorrows of Satan, TheThe Eleventh CommandmentThe Persuaders!CallanAdam Adamant Lives!The Girl from U.N.C.L.E.The RoguesThe Twilight ZoneZadáno pro Alfreda HitchcockaBurke's LawThe Outer Limits


Aktualizace osobnostního profilu Gladys Cooper: 1.11. 2023 02:55