Maurice Baquet (1911 - 2005)


Maurice Baquet byl mužem mnoha talentů - vynikl jako virtuóz na violoncello, výborně lyžoval, proslavil se i jako horolezec, nejvíce jej ale zviditelnila dlouholetá kariéra filmového herce a kabaretního komika, ostatně i před kamerou zúročil své hudební a sportovní zájmy. Pocházel z rodiny průmyslníka a narodil se ve Villefranche-sur-Saone nedaleko švýcarských hranic. Své zájmy dělil od dětství mezi hudbu a sport, věnoval se hlavně lyžování a v této disciplíně to dotáhl až na člena národního týmu na zimní olympiádě v Garmisch-Partenkirchen v roce 1936. Mezitím piloval hru na violoncello a hru na tento nástroj studoval na konzervatoři v Lyonu.

Teprve po druhé světové válce se jako svérázný komik dostal ve filmu i k hlavním rolím. Byly to dvě na sebe navazující komedie Marcela Aboulkera (LES AVENTURES DES PIEDS NICKÉLES, 1948; LE TRÉSOR DES PIEDS NICKÉLES, 1950); tyto filmy jsou dnes již málo známé, ve své době měly ale u diváků značný úspěch. Titulní roli mu pak nabídl režisér Marcel Blistène v komedii BIBI FRICOTIN (1951). Tehdy začal Maurice Baquet znovu více hrát také divadlo, účinkoval například v muzikálech a operetách Francise Lopeze, není divu, že se objevil i v Lopezově zfilmovaném muzikálu ANDALOUSIE (1951), který byl v daném roce nejúspěšnějším snímkem ve francouzských kinech. Na jevišti hrál klasiku i modernu, uplatnil se také jako protagonista oblíbených one man show.

Vedle filmu a divadla nezanedbával ani svůj zájem o sport, i když v pozdějších letech spíše na poli organizačním a manažerském, od roku 1970 nese jeho jméno sportovní areál v Chelles. V roce 1956 jako první zdolal z jižní strany horu Aiguille-du-Midi ve francouzských Alpách a o svém výstupu pak natočil dokumentární film. Jako pedagog působil na konzervatoři v Noisy-le-Grand a tato škola od roku 1997 nese jeho jméno. Jestliže v několika filmech uplatnil své sportovní vlohy, hru na violoncello zúročil ve filmu PAN KLEIN (Monsieur Klein, 1976). Menší role hrál i v řadě dalších filmů, zúčastnil se i několika mezinárodních koprodukčních projektů, připomeňme alespoň Zidiho komedii KRÁLOVÉ GAGU (Les rois du gag, 1985). Navázal také bohatou spolupráci s televizí, kde účinkoval v řadě seriálů a adaptací divadelních her.

Maurice Baquet zemřel 8. července 2005 ve věku 94 let. Za svůj přínos francouzské kultuře obdržel Řád umění a literatury a Řád za zásluhy, v roce 1998 byl nakonec dekorován Řádem Čestné legie. Z manželství s tanečnicí a choreografkou ruského původu měl pět dětí, z nich v otcových stopách zatím nejúspěšněji kráčí syn Gregori Baquet (*1970), herec a režisér.


26.5.1911
Villefranche-sur-Saône, Francie
8.7.2005
Noisy-le-grand, Francie
Maurice Baquet csfd

L'Ami de PatagonieDieu seul me voitDélit mineurDo toho, mládeži!La BraconneLa PeurMes coquinsCrimes et jardinsLe Ravissement de ScapinTailleur pour damesDebutantPaulette, la pauvre petite milliardaireMistři gaguStrictement personnelVive les femmes!Vive la sociale!L'AngeSalut, j'arriveTête à claquesLe Roi des consMadame Claude 2Mozartement vôtreL'AdolescenteLe DivorcementFedoraBobby DeerfieldAttention les yeuxPan KleinZvláštní odděleníZLe Prince de MadridLe Petit Claus et le grand ClausMandrinLet balónemUne nuit au Moulin-RougeL'Impossible Monsieur PipeletNevinní v PařížiAndalousieBibi FricotinEl sueño de AndalucíaLe Trésor des Pieds-NickélesTire au flancKenziLes Aventures des Pieds-NickélesLes Souvenirs ne sont pas à vendreVoyage surpriseLeçon de conduitePas un mot à la reine mèreDernier métroCoup de têtePremier de cordéeAdieu LéonardLe Chant de l'exiléDernier atoutFrédéricaLa fausse maîtresseDépart à zéroLe Grand élanPlace de la ConcordeAccord final


Aktualizace osobnostního profilu Maurice Baquet: 25.2. 2024 06:53