Georges Grey (1911 - 1954)


Francouzský herec Georges Grey patřil za druhé světové války k populárním osobnostem, především je ale spojen s tvorbou významného režiséra Sachi Guitryho. Pocházel z Lyonu a jeho vlastní jméno bylo Georges Jean Gacon. V Paříži žil od počátku 30. let dvacátého století a jako začínající divadelní herec našel zázemí v souboru Sachi Guitryho. S ním začal brzy spolupracovat i jako filmový herec a poprvé se objevil v bezejmenné roli mladíka v historickém velkofilmu PERLY Z KORUNY (Les perles de la couronne, 1937).

Po válce byl Georges Grey ještě několikrát přizván různými režiséry k velkým hereckým úkolům, v Guitryho životopisném filmu KULHAVÝ ĎÁBEL (Le diable boiteux, 1948) hrál znovu napoleonského generála, tentokrát Caulaincourta. Poslední filmovou roli odehrál v historické detektivce FARMA SEDMI HŘÍCHŮ (La ferme de sept péchés, 1949). Vážné onemocnění mu zabránilo pokračovat v další herecké dráze. Zemřel 2. dubna 1954 ve věku 43 let.


19.1.1911
Lyon, Francie
2.4.1954
Passy, Francie
Georges Grey csfd

La Ferme des septs péchésLe ComédienLe Diable boiteuxPlume la pouleTierce à coeurMonsieur Grégoire s'évadeAdemai, počestný banditaCartacalha, reine des gitansChambre 13Huit hommes dans un châteauLa Duchesse de LangeaisLe Destin fabuleux de Désirée ClaryModrý šátekPatriciaLe Valet maîtreLa Fille du puisatierLe Collier de chanvreMonsieur HectorNarcisseIls étaient neuf célibatairesHistorky Elysejských políQuadrilleCinderellaLes Perles de la couronne


Aktualizace osobnostního profilu Georges Grey: 20.4. 2024 11:12