Georges Tabet (1905 - 1984)


Georges Tabet vstoupil do historie francouzského filmu v několika profesích, nejdéle se uplatňoval jako scénárista, byl ale i hercem nebo hudebním skladatelem. Narodil se v Alžírsku, které tehdy patřilo do francouzské koloniální říše, a od dětství se věnoval hře na klavír. Po příchodu do Paříže propadl jazzu a po seznámení se zpěvákem Jacqusem Pillsem (1906-1970) s ním vytvořil úspěšnou interpretační dvojici.

Po rozchodu s Pillsem pokračoval Georges Tabet jako klavírista v doprovázení dalších zpěváků, později začal spolupracovat se svým starším bratrem André Tabetem (1902-1981), který se prosadil jako textař a operetní libretista. Větší roli ve filmu dostal Georges Tabet znovu až po válce v kriminálce z filmařského prostředí ČLOVĚK NECHCE UMŘÍT TAKHLE (On ne meurt pas comme ça, 1946). Další větší příležitost dostal v životopisném filmu PAN FABRE (Monsieur Fabre, 1951), jako pianista se objevil i ve slavném justičním dramatu André Cayatta JSME VŠICHNI VRAHOVÉ (Nous sommes tous des assassins, 1952). V témže roce se mihnul i v americkém filmu THE GREEN GLOVE (1952) natáčeném v Paříži a Monaku.

Jako herec stál Georges Tabet před kamerou naposledy v komedii NOVOMANŽELÉ (Les jeunes mariés, 1953), poté se začal věnovat psaní filmových scénářů. Ve spolupráci s jinými tvůrci se podílel například na úspěšných filmech jako FOLIES BERGERE (1956), brzy začal tvořit také se svým bratrem André (SVĚDEK VE MĚSTĚ - Un témoin dans la ville, 1959), s nímž psal i pro slavné režiséry jako byli Edouard Molinaro, Robert Hossein nebo Henri Decoin. Ze scénáristické spolupráce bratrů Tabetových vynikají dva filmy Gérarda Ouryho, SMOLAŘ (Le corniaud, 1965) a VELKÝ FLÁM (La grande vadrouille, 1966), které patřily k mimořádným komerčním úspěchům tehdejší francouzské kinematografie.

Georges a André Tabetovi psali scénáře k filmům do poloviny 70. let, Georges mezitím také zkomponoval hudbu k několika televizním filmům. Georges Tabet zemřel v Paříži 28. února 1984 ve věku 79 let.


23.1.1905
Alžír, Alžírsko
28.2.1984
Paříž, Île de France, Francie
Georges Tabet csfd

La grande noubaLa Part des lionsUn beau monstrePoint de chuteVertige pour un tueurČas vlkůLe Plus Vieux Métier du mondeLe Vampire de DüsseldorfSmolařMort d'un tueur, LaUne Ravissante idioteYeux cernés, LesInconnue de Hong Kong, L'Che femmina... e che dollari!Pavé de Paris, LeDétournement de mineursFilles de nuit, LesUn témoin dans la villeLa mouchardeDonnez-moi ma chanceFolies-BergèreC'est la vie parisienneLa Neige était saleHorizons sans finJeunes mariésMandat d'amenerMon curé chez les richesSon dernier NoëlThe Green GloveTři esaVšichni jsme vrahovéAu pays du soleilDeux gamines, LesPan FabreHomme de la Jamaïque, L'On ne meurt pas comme çaPrends la routeToi, c'est moiPrincesse CzardasSlečna Josefinka - moje žínkaChouchou poids plumeForeign Intrigue


Aktualizace osobnostního profilu Georges Tabet: 5.11. 2023 16:42