Léon Poirier (1884 - 1968)


Režisér Léon Poirier je dnes již spíše zapomenutý, ale ve dvacátých a třicátých letech 20. století v němé i zvukové éře obohatil francouzskou kinematografii několika zajímavými tituly z exotického prostředí Afriky. Narodil se v Paříži a pocházel z rodiny s bohatou uměleckou tradicí, z jeho příbuzných jmenujme alespoň jeho tetu Berthe Morisot (1841-1895), malířku a významnou představitelku impresionismu. Léon Poirier byl po předčasné smrti matky spolu s bratrem Charlesem vychováván u babičky a již v dětství jevil umělecké ambice.

Koncem dvacátých let se Léon Poirier vyprostil za závazků společnosti Gaumont a své další filmy realizoval ve vlastní produkci. Na sklonku němé éry vytvořil jeden ze svých nejvýznamnějších filmů, válečný snímek VERDUN, VISIONS D'HISTOIRE (1928) vracející se ke krvavé bitvě první světové války. Mezitím s podporou významného průmyslníka André Citroëna podnikl cestu po Africe, která měla být spíše reklamou na Citroënovy kvalitní automobily, Poirier ale z cesty natočil zajímavý etnografický dokument, do Afriky se pak ještě několikrát vrátil.

Africké tématice zachoval Poirier věrnost hned ve svém prvním zvukovém filmu KAIN (Cain, aventures des mers exotiques, 1930), který byl variací na robinsonovské téma odehrávající se na Madagaskaru (film byl tehdy uveden i v československých kinech). Životnímu příběhu francouzského misionáře Charlese de Foucaulda věnoval film VOLÁNÍ TICHA (L'appel du silence, 1936), opět natáčený v Africe. Skutečný životní příběh, tentokrát francouzské špiónky, a téma první světové války spojil ve svém následujícím filmu SESTRY VE ZBRANI (Soeurs d'armes, 1937).

Dalším mezníkem v Poirierově tvorbě byl film BRAZZA ANEB EPOPEJ Z KONGA (Brazza ou l'epopée du Congo, 1940), který zpracoval příběh italského cestovatele ve francouzských službách Pierra Brazza (v titulní roli Robert Darène). Film měl za úkol v předvečer války demonstrovat vznik francouzské koloniální říše nenásilnou cestou a vznikl s podporou francouzské vlády. Zcela odlišný byl jediný Poirierův film vzniklý za války, nenáročné melodrama JEANNOU (1943). Až několik let po válce se vrátil ke staršímu námětu o Charlesu de Foucaldovi a opět s Robertem Darène v hlavní roli natočil film NEZNÁMÁ CESTA (La route inconnue, 1949), opět v afrických exteriérech.


25.2.1884
Paříž, Île de France, Francie
27.6.1968
Urval, Francie
Léon Poirier csfd

La Route inconnueJeannouBrazza ou l'épopée du CongoSoeurs d'armesL'Appel du silenceKainVerdun, visions d'histoireAmours exotiquesLa BrièreGenevièveL'Affaire du courrier de LyonJocelynLa Coffret de jadeL´Ombre déchiréeNarayanaCadetteLa Croisière jauneAmour... amour...Chouchou poids plumeLa Folle Nuit


Aktualizace osobnostního profilu Léon Poirier: 11.4. 2024 15:12