Jiří Císler (1928 - 2004)


Jiří Císler se narodil v Českých Budějovicích a tam také prožil své dětství a dospívání. Na přání otce se vyučil číšníkem a vystudoval obchodní akademii. Už v pubertě ho ale mnohem víc než praktické řemeslo či představa stálého zaměstnání lákalo umění, zejména hudba. Intenzivně se učil hrát na housle a po studiu nastoupil v roce 1947 jako houslista do divadelního orchestru v Českých Budějovicích. Tam si jeho nadání všiml režisér Miroslav Macháček a Císler začal zpívat v operetách a operách, postupně se propracoval i do činoher. Macháček považoval Císlera za mimořádný umělecký talent a postupně ho zasvětil i do tajů divadelní režie. Vedle toho byl Císler využíván i jako skladatel divadelní hudby a písňových textů.

Koncem 70. let hrál Jiří Císler v Činoherním klubu a byl považován v úzkém kruhu divadelních fanoušků a odborníků za významnou osobnost českého divadelnictví. Prošel celkem 9 angažmá, vesměs šlo o malé scény, protože velké kamenné divadlo ho nelákalo. Přes své úspěchy zůstával nicméně širšímu publiku prakticky neznámý. Kromě drobné role estébáka v Kachyňově snímku UCHO ho film ani televize nevyužívaly. Vše se změnilo v roce 1979, kdy nečekaně získal sice vedlejší, nicméně vděčnou roli intrikána Voženílka v televizním seriálu INŽENÝRSKÁ ODYSEA. Postavu měl původně hrát J. Somr, který ale odstoupil a doporučil jako náhradníka právě Císlera. Tomu se podařilo i na malém prostoru strhnout pozornost diváků na sebe a rázem získal mimořádnou popularitu, byť zvláštní, protože jeho Voženílek byl zápornou postavou, se kterou herce mnoho diváků ztotožnilo.

Následujících deset let byl Císler pravidelně obsazován do řady televizních a filmových rolí, které sice až na drobné výjimky v případě televizních her byly vedlejší, nicméně herec měl schopnost díky své energii a nezaměnitelnému přednesu strhávat na sebe větší pozornost, než by mu rozsahem práce náležela. Většinou šlo o tragikomické figurky lidí "malých duší" - intrikány, neschopné byrokraty a snaživé hlupáky. Typickým příkladem byl zakomplexovaný pomaďarštěný Slovák Belányi v Jakubiskově seriálu TISÍCROČNÁ VČELA nebo nadšený příslušník armády spásy v Matějkově snímku ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE.

V televizi se podílel na několika pohádkách jako byl např. ladovský PERNÍKOVÝ DĚDEK, JAK SE PEČE ŠTĚSTÍ nebo DOKTORSKÁ POHÁDKA. Děti si ale Císlerův hlas ztotožňovaly zejména s populárním pořadem STUDIO KAMARÁD, kde namlouval postavičku Harryho Šoumena nebo s televizním seriálem ŠMOULOVÉ, kde daboval čaroděje Gargamela. Svůj hlas propůjčil i Kolomajznovi z pohádky JAK ŠEVCI ZVEDLI VOJNU PRO ČERVENOU SUKNI. Z dabingu pro dospělé stojí za zmínku záskok za zesnulého Františka Filipovského, kde ve filmu JO převzal dabing Louise de Funese.


4.2.1928
České Budějovice, Československo
17.4.2004
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Císler csfd

Deset malých bělouškůRespirium TremensPofoukej mi jahodyJak ševci zvedli vojnu pro červenou sukniÚtěk ze seriáluMy se vlka nebojímeProces s vrahy MartynovéHauřiHonza a tajemná HastroškaObnovené pátráníSychravé královstvíZázrak v cukrárněZázrak v podniku KonpronarexCo takhle svatba, princi?Drahá tetičkoÚtulek svobodyJestli jednou odejduNultá sériePohádky pod sněhemPrincip lavinySpící princBohyně krásyHloupá pohádkaKráli, já mám nápadRecept na milováníVe služběAnděl s ďáblem v těleHodina před ránemInzerátPerníkový dědekPrincezny na trvalouSamorostSpolečnost s ručením omezenýmTisícročná včelaZáhada na sobotní dopoledneŠkatule, škatule, hejbejte seBabička se zbláznilaDoktorská pohádkaHlavní výhraJak svět přichází o básníkyKdo si hraje, nezlobíMalý velký hokejistaZa humny je drakJak se peče štěstíKonkursPovídka malostranskáVdova po dvou mužíchVelká sázka o malé pivoVýhra admirála KotrbyTen který dostává políčkyZtracený manžel a zastřelený výhybkářJako listy jednoho stromuPanelstory aneb Jak se rodí sídlištěZlatí úhořiTajemství velikého vypravěčeUchoVrah nechce být sámKrásná GalatheaPoslední etapaMotel Anathema


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Císler: 18.11. 2023 00:05