Andrew Davies 87 let


Andrew Wynford Davies je velšský spisovatel a scénárista.

V roce 1960 přispíval do rádia BBC Home Service, v roce 1964 napsal svou první rozhlasovou hru, a poté mnoho dalších. V roce 1967 napsal svou první televizní hru pro BBC1 „Who's Going to Take Me On?“ Psal také příběhy pro děti, za knihu „Conrad's War“ (1978) získal cenu Guardian Children's Fiction Prize.

Andrew Davies se ale proslavil hlavně jako scénárista díky seriálu Domek z karet (1990) a následně díky seriálovým adaptacím klasických knižních románů, z nichž nejznámější jsou Pýcha a předsudek (1995) s Colinem Firthem a Jennifer Ehle, Rozum a cit (2008), Pan Selfridge (2013) a Vojna a mír (2016). Získal několik ocenění, např.: dvakrát cenu Emmy a pětkrát BAFTA Awards a také byl mnohokrát nominován. V roce 2018 má na svědomí adaptaci románu Victora Huga Les Misérables.

Davies spolupracoval také na mnoha filmových scénářích, např.: Deník Bridget Jonesové (2001) a Doktor Živago (2002).


20.9.1936
Rhiwbina, Cardiff, Wales, Velká Británie
Andrew Davies csfd

Tři mušketýřiNávrat na BridesheadSpřízněná dušeA Room with a ViewDiary of a Nobody, TheFanny HillováNorthangerské opatstvíChatterley Affair, ThePádBridget Jonesová - S rozumem v koncíchKrálovna bojovniceDaniel DerondaDoktor ŽivagoNa špičce jazykaAgent z PanamyDeník Bridget JonesovéOthelloDívka jako tyGetting HurtTakové anglické manželstvíEmmaMoll FlandersováŠance pro láskuA Few Short Journeys of the HeartHarnessing PeacocksFilipínská děvčataBall-Trap on the Cote SauvageSžíravá vášeňHeartattack HotelEleanor Marx: EleanorSanditonVhodný nápadníkBídníciVojna a mírPan SelfridgeQuirkeSouth RidingMalá Dorritka


Aktualizace osobnostního profilu Andrew Davies: 9.12. 2023 15:09