Marie-France Pisier (1944 - 2011)


Francouzská herečka Marie-Francie Pisier v mládí oslňovala spíše svými půvaby, až v polovině sedmdesátých let prokázala skutečné herecké schopnosti a dvakrát získala ocenění Cézara. Narodila se ve městě Da Lat ve Francouzské Indočíně, nynějším Vietnamu, kde její otec Georges Pisier (1910-1986) působil jako vysoký úředník koloniální správy. Podle aktuálního otcova působiště vyrůstala Marie-France na různých místech Dálného Východu, až koncem padesátých let se rodina vrátila do Francie a usadila se v Nice.

I když již během šedesátých let byla Marie-Francie Pisier značně vytíženou filmovou herečkou, stihla mezitím vystudovat práva a politické vědy na univerzitě v Nice, těmto oborům se ale nikdy nevěnovala. V roce 1968 se Marie-France Pisier aktivně zapojila do studentského hnutí, jejím životním partnerem byl v té době pozdější francouzsko-německý politik, tehdy studentský aktivista Daniel Cohn-Bendit (*1945). I později se herečka angažovala v různých sférách veřejného dění.

Ke své první roli Colette se vrátila s dalšími Truffautovými filmy UKRADENÉ POLIBKY (Baisers volés, 1968) a LÁSKA NA ÚTĚKU (L′amour en fuite, 1978 – na tomto filmu měla i autorský podíl jako scénáristka). Jako většina francouzských hereček točila také v Itálii. Skutečného úspěchu se dočkala v polovině sedmdesátých let, kdy obdržela dvakrát Cézara za vedlejší role ve filmech BRATRANEC A SESTŘENICE (Cousin, cousine, 1975) a BAROCCO (1976). Vedlejší roli hrála v umělecky významném filmu Jacquese Rivetta CÉLINE A JULIE SI VYJELY NA LODI (Céline et Julie vont en bateau, 1974), u nějž se také podílela na scénáři. Vytvořila i partnerskou dvojici s J. P. Belmondem v komerčně úspěšné kriminálce TĚLO MÉHO NEPŘÍTELE (Le corps de mon ennemi, 1976).

Pokus prosadit se i v Hollywoodu skončil natočením jednoho filmu (DRUHÁ STRANA PŮLNOCI – The Other Side of the Midnight, 1978) a účastí ve dvou amerických televizních seriálech, pak se vrátila do Francie. Znovu točila několikrát ročně, opět se před kamerou setkala s Belmondem (ESO ES - L′as des as, 1982), hrála také s Philippem Noiretem (VINCENTŮV PŘÍTEL - L′ami de Vincent, 1983). Významné role vytvořila v několika filmech zasazených do bližší či vzdálenější historie. Spisovatelku Charlotte Brontë hrála ve filmu SESTRY BRONTËOVY (Les soeurs Brontë, 1978), v dalším životopisném filmu OSAMĚLÁ CHANELOVÁ (Chanel solitaire, 1981) hrála slavnou módní návrhářku Coco Chanel.


10.5.1944
Da Lat, Vietnam
24.4.2011
Saint-Cyr-sur-Mer, Var, Francie
Marie-France Pisier csfd

Il reste du jambon?A.D.A.: L'argent des autresZločinecký rájMiroir, mon beau miroirDokonalý přítelLes Enfants, j'adore !OdpusťPaidV PařížiOrdoComme un avionInch'Allah dimancheCombat d'amour en songeSur un air d'autorouteUn jeune FrançaisProč právě já?Čas znovu nalezenýLa PatinoireMarionUne femme sur mesureVérité est un vilain défaut, LaNotre hommeFidèle infidèle, LaKaždý den je neděleLe Fils de GascogneSto a jedna nocCouleur du mensonge, LaOhnivé jaroPourquoi maman est dans mon lit ?Une maman dans la villeModrá notaOlympe de nos amoursKámen mudrcůL'inconnue de Vienne44 ou les récits de la nuitLes nanasParkingCena za nebezpečíDer Stille OzeanVincentův přítelZločin Pierra LacazeBulvár vrahůDonna giusta, LaEso esKouzelný vrchChanel SolitaireThe Hot TouchBankéřkaFrancouzské pohledniceLáska na útěkuSestry BrontëovyTemps d'une république: Le chien de Munich, LeDruhá strana půlnociLes apprentis sorciersBaroccoSérailTělo mého nepříteleBratranec a sestřeniceVzpomínky na FranciiCélina a Julie si vyjely na lodi


Aktualizace osobnostního profilu Marie-France Pisier: 19.11. 2023 09:55