Pierre Montazel (1911 - 1975)


Všestranný francouzský filmař Pierre Montazel se nejprve prosadil jako progresívní a novátorský kameraman, po druhé světové válce se několikrát pustil i do filmové režie a natočil šest filmů různých žánrů. Montazel pocházel ze starobylého města Senlis nedaleko od Paříže, od mládí ale žil v hlavním městě a v různých profesích se snažil prosadit se u filmu. Od roku 1937 pracoval hlavně jako kameraman, během války mistrovským způsobem nasnímal filmy jako POSTEL S NEBESY (Le lit à colonnes, 1942), spolupracoval i s dalšími významnými režiséry jako byli Marcel L'Herbier, Jacques de Baroncelli nebo Maurice Tourneur.

Spolupráce se zpěváky se Montazelovi osvědčila, do svého dalšího filmu PAŘÍŽ STÁLE ZPÍVÁ (Paris chante toujours, 1951) jich proto angažoval hned několik (Edith Piaf, Yves Montand, Luis Mariano, Georges Guétary atd.) a logicky musel následovat další velký úspěch, což dokládají tři milióny návštěvníků v kinech. Mezitím ale Pierre Montazel nadále pro jiné režiséry pracoval jako kameraman, podílel se například na historických velkofilmech Sachi Guitryho, často spolupracoval také s Henri Decoinem nebo Jeanem Delannoyem.

Se svými dalšími vlastními filmy z počátku 60. let již Montazel příliš nepochodil (komedie NEVIŇÁTKA - Les Saintes-Nitouches, 1962), pomalu se začal vyhýbat i práci za kamerou. Jako kameraman naposledy nasnímal komedii ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ (Le gendarme en balade, 1970). Pierre Montazel zemřel 8. září 1975 ve věku 64 let.


5.3.1911
Senlis, Francie
8.9.1975
Paříž, Île de France, Francie
Pierre Montazel csfd

Četník ve výslužběLa dama del albaLa Chatte sort ses griffesLe Bal des espionsDu rififi chez les femmesGuinguetteLa chatteCharmants garçonsLe Feu aux poudresNeznámý v pozadíRetour de manivelleFolies-BergèreGoubbiah, mon amourJe reviendrai à KandaraMarie-Antoinette reine de FranceBenzin a olejKdyž je v Paříži nocL'affaire des poisonsNapoléonToulaví psi bez obojkůNesahejte na prachySi Versailles m'était contéAntoine a AntoinettaContre-enquêteLa Femme en rougeSix heures à perdreLa Foire aux chimèresLes Caves du 'Majestic'Marie la MisèreŽivot bohémyCécile est morte !L'Honorable CatherineLe Loup des MalveneurLa Nuit FantastiqueLe Lit à colonnesLe Pavillon brûleChantons quand mêmePour le maillot jauneMa tante dictateurVidocqPaní z MonsoreauLes saintes nitouchesÇa va être ta fêteParis chante toujours!Pas de week-end pour notre amourJe n'aime que toiCroisière pour l'inconnu


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Montazel: 28.2. 2024 19:15