Colette Brosset (1922 - 2007)


Temperamentní herečka malého vzrůstu Colette Brosset patřila k výrazným osobnostem francouzského poválečného divadla, a i když hrála jen ve dvaceti filmech, prakticky všechny jsou známé i u nás díky tomu, že často pracovala s Louisem de Funèsem. Pocházela z Paříže, její vlastní jméno bylo Colette Brossé, původně začínala jako tanečnice, ještě před druhou světovou válkou získala i první zkušenosti s kamerou, objevila se například v životopisném filmu TEREZA MARTINOVÁ (Therese Martin, 1938). Mezitím získala hereckou průpravu v kurzech René Simona, za války pak studovala na konzervatoři.

Hereckým seskupením Les Branquignols prošla řada známých herců, již zmíněný Louis de Funès se k ní připojil až s divadelní hrou Ach! Ty krásné bakchantky, která měla premiéru v roce 1954 v Théâtre Daunou a během dvou let se dočkala bezmála 900 repríz. Úspěch se samozřejmě konal i s filmovou verzí POPRASK V KABARETU (Ah! Les belles bacchantes, 1954). S Dhérym pak pokračovala v další práci pro divadlo (Velký valčík, 1962), svou někdejší zálibu v tanci zúročila také jako choreografka na několika pařížských scénách. Manželskou dvojici s Dhérym vytvořili v komedii VÝHODNÁ KOUPĚ (La belle Américaine, 1961), znovu spolu hráli ve filmu DO TOHO, DO TOHO! (Allez France!, 1964), na kterém Colette Brosset spolupracovala i jako scénáristka.

S Louisem de Funèsem, který se mezitím stal rodinným přítelem, se znovu setkali ve filmu TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (Le petit baigneur, 1967), kde s Colette Brosset s Dhérym znovu vytvořila manželskou dvojici Castagnierových. Na tomto filmu se Colette znovu podílela i jako scénáristka. V pozdějších letech hrála v několika televizních seriálech, ve filmu se objevila naposledy v roce 1979 (HUBA TOHO DRUHÉHO - La gueule de l'autre, 1979), mezitím se v 70. letech znovu s manželem vrátila ke svému prvnímu úspěchu v divadelní hře Potřeštěnci, kterou tehdy opět uvedlo několik pařížských divadel.

Robert Dhéry zemřel v roce 2004 a Colette Brosset se tehdy zcela stáhla do ústraní, podle vlastního vyjádření se její život stal černou dírou, přestože měla dceru Catherine, vnuka a již i pravnuky. Colette Brosset zemřela 1. března 2007 ve věku 85 let.


21.2.1922
Paříž, Île de France, Francie
1.3.2007
Paříž, Île de France, Francie
Colette Brosset csfd

Manteau de Saint Martin, LeVos gueules les mouettes!Tři muži na jednom koniTonoucí se stébla chytáHoří v Paříži?Velký flámLa CommunaleDo toho, do toho!Výhodná koupěPoprask v kabaretuL'amour n'est pas un péchéBertrand coeur de lionBranquignolJe n'aime que toiAventures des Pieds-Nickéles, LesEn êtes-vous bien sûr?Étoile sans lumièreQui c'est ce garçon?Série noireL'académie des 9Les Rois mauditsGala de l'unionBláznivá dobrodružství Louise de FuneseLa Nuit des MolièresLes rendez-vous du dimancheEntrez sans frapperD'hier et d'aujourd'huiEn direct de...


Aktualizace osobnostního profilu Colette Brosset: 2.11. 2023 18:29