Hume Cronyn (1911 - 2003)


Hume Cronyn se narodil 18. července 1911 jako jeden z pěti dětí do rodiny z tzv. vyšších kruhů. Jeho matka Amelia Labatt, dědička stejnojmenné firmy, otec Hume Blake Cronyn, významný politik. Vystudoval práva na McGillově univerzitě v Montrealu, ale ještě během studií se začal věnovat herectví. V mládí mimo herectví se také úspěšně věnoval boxu. Jako boxér v pérové váze dostal v roce 1932 pozvánku do kanadského olympijského boxérského týmu. Každopádně, z těchto dvou zálib nakonec zvítězilo herectví. Odborné vzdělání získal na American Academy of Dramatic Arts (AADA). Od pol. 30. let se uplatnil na Broadwayi jako herec, autor, režisér a producent.

S jeho profesním, ale i osobním životem je spojena jedna osoba, manželka Jessica Tandy se kterou se oženil v roce 1942. Se svou ženou hrál v řadě divadelních her a filmů. Za své celoživotní divadelní dílo obdrželi společnou cenu Tony 1994. Jejich štastné manželství ukončila až smrt Jessicy, která podlehla 11. září 1994 rakovině. Z jejich manželství vzešli dvě děti, syn Christopher a dcera Tandy, která se také věnuje herectví. V roce 1996 se podruhé oženil, vzal si za ženu britskou spisovatelku Susan Cooper (narozena 23. května 1935) se kterou žil až do své smrti. Zemřel 15. června 2003 ve věku 91 let. Hume Cronyn byl jednou z nejvýraznějších osobností světového divadla, uznávanou pro svůj všestranný tvůrčí talent i nebývalý herecký rozsah.


18.7.1911
London, Ontario, Kanada
15.6.2003
Fairfield, Kanada
Hume Cronyn csfd

A Separate PeaceMimo sezónuVčerejší dětiLidé mořeSanta a PeteSeasons of Love12 rozhněvaných mužůSámMarvinův pokojPeople: A Musical CelebrationCamillaPřípad PelikánTanec s bílým psemBroadway BoundVánoce na Divison StreetAge-Old FriendsDen prvníZámotek 2: NávratBaterie nejsou v ceněBludičkyBrewsterovy miliónyZámotekImpulseSvět podle GarpaBankovní převodBláznivá dálniceThe Gin GameConrackPohled společnosti ParallaxByl jednou jeden lotrTichá dohodaVesele, jen veseleHamletKleopatraJuno and the PaycockSunrise at CampobelloA Doll's HouseThe Moon and SixpenceCrowded ParadiseLidé budou pomlouvatTop o' the MorningThe Bride Goes WildHrubá sílaThe Beginning or the EndA Letter for EviePošťák vždy zvoní dvakrátThe Secret HeartZelená létaMain Street After DarkThe Sailor Takes a WifeZiegfeldův kabaretBlonde FeverSedmý křížZáchranný člunAni stín podezřeníFantom operyThe Cross of LorraineNorman Corwin PresentsThe DuPont Show of the MonthAlfred Hitchcock uvádí


Aktualizace osobnostního profilu Hume Cronyn: 3.3. 2024 15:36