Geoffrey Unsworth (2023 - 1978)


Geoffrey Gilyard Unswhorth byl britský kameraman narozen roku 1914 v Lancashire v Anglii, a řadí se k velkým postavám světové kinematografie. Svoji kameramanskou karieru zahájil, jako asistent kamery, roku 1932 na britských ostrovech. Svůj osobní debut zažil roku 1946 snímkem Laughing Lady.

Ať už to byla komedie s Gregory Peckem Milionová bankovka, katastrofická Zkáza Titaniku a historický film Bitva u Thermopyl, přičemž mezi elitu se dostal s kostýmním dramatem Becket. Dále pak v jeho portfoliu jistě vyniká fanoušky milované, vizuálně inovativní a kultovní sci-fi 2001: Vesmírná odysea, režiséra Stanleyho Kubricka. Poté se znovu vrátil k historické látce a natočil snímek Cromwell, a muzikálem Kabaret proměnil svou nominaci na Oskara. Nelze přehlédnout ani elegantní, hvězdně obsazené, krimi Vražda v Orient Expresu, a velkolepé válečné drama Richarda Attenborougha Příliš vzdálený most, pojednávající o neúspěšné výsadkové operaci "Market Garden" spojeneckých vojsk na území Holandska po čas druhé světové války.

Krátce nato nastoupil opět do vlaku a natočil film První velká vlaková loupež, a s komiksovým hrdinou si potykal při práci na snímku Superman. Byl osloven i Georgem Lucasem k natočení Hvězdných válek, ale režisér Donner byl rychlejší. Ani tentokrát však, podobně jako u předchozí sci-fi Vesmírná Odeysea, nebyl akademií nominován na Oskara, za hlavního kameramana, což tehdy režisér Richard Donner nesl s velkým rozhořčením, až znechucením. V této době už i natočil nějaké záběry pro Supermanovo pokračování a pracoval již i na snímku Tess. Avšak během tohoto natáčení ho zastihl srdeční infarkt a zemřel.

Geoffrey Gilyard Unswhorth se za svůj život stal uznávaným tvůrcem, nositelem cen Oskar, Bafta, a několika ocenění od britské společnosti kameramanů, které byl členem. Neopomenut nebyl ani anglickou královnou, která mu roku 1976 udělila titul OBE, a stal se tak čestným důstojníkem Řádu britského impéria. Byl jedenkrát ženatý. Původní Superman je mu "s láskou a úctou" věnován.


7.12.2023
Leigh, Lancashire, England, Velká Británie
28.10.1978
Brittany, Francie
Geoffrey Unsworth csfd

Superman II: Verze Richarda DonneraSuperman 2TessPrvní velká vlaková loupežSupermanPříliš vzdálený mostA Matter of TimeNávrat Růžového panteraRoyal FlashŠťastná dámaAbdikaceDokonalý plánVražda v Orient expresuZardozBaxterLáska a bolest a celá ta zatracená věcRudolf Nurejev: Don QuijoteVoicesAlice's Adventures in WonderlandKabaretSay Hello to YesterdayUnman, Wittering a ZigoCromwellGoodbye GeminiThree SistersZúčtováníDance of Death, TheKouzelný KristiánThe Assassination Bureau2001: Vesmírná odyseaBlaho paní BlossomovéHalf a SixpenceOh Dad, Poor Dad, Mama's Hung You in the Closet and I'm Feeling So SadOthelloPop GearYou Must Be Joking!ČingischánBecketTamahineBitva u ThermopylPlayboy of the Western WorldThe Main AttractionDon't Bother to KnockThe World of Suzie WongSeverozápadní hraniceWhirlpoolBachelor of HeartsZkáza TitanicuDangerous ExileProdané životyJacquelineMěsto jako AlicePassage HomeSimbaValue for MoneyMilionová bankovkaPurpurová pláňThe SeekersMeč a růže


Aktualizace osobnostního profilu Geoffrey Unsworth: 7.12. 2023 08:21