Tom Stoppard 86 let


Sir Tom Stoppard (vlastním jménem Tomáš Straussler) patří k nejuznávanějším současným britským dramatikům, jako režisér a scénárista se zařadil i mezi osobnosti (nejen) britské kinematografie.

Ve svých sedmnácti letech opouští Tom Stoppard střední školu a začíná působit v deníku Western Daily Press jako divadelní a filmový kritik. V roce 1963 píše svou první divadelní hru A WALK ON THE WATER (česky JSEM VOLNÝ JAK TEN PTÁK). Mladý autor navazuje na vlnu absurdního dramatu, které od 50. let (Samuel Beckett, Eugene Ionesco) začíná zaujímat výraznější pozici na evropských jevištích. V roce 1966 uvádí Stoppard na divadelních slavnostech v Edinbourghu svůj shakespearovský apokryf ROSENCRANZ A GUILDENSTERN JSOU MRTVI. Hra slaví obrovský úspěch a zařazuje se mezi klasická díla absurdního dramatu. Na svůj úspěch navazuje Stoppard celou řadou dalších divadelních, rozhlasových i televizních her. Do češtiny byly přeloženy např. dramata TRAVESTIE, SKOKANI, PRAVÝ INSPEKTOR HOUND, TO PRAVÉ, ARKÁDIE, ROCK'NROLL aj. Během 70. let publikuje několik článků zabývajících se problematikou porušování lidských práv v zemích sovětského bloku a v roce 1977 navštěvuje jako zástupce Amnesty International Sovětský svaz a Československo. Setkává se zde mj. i s Václavem Havlem, jehož hry později překládá do angličtiny.

Scénáristické tvorbě se Tom Stoppard věnuje zhruba od konce šedesátých let, začínal s televizními hrami jako např. TV filmy TEETH, ANOTHER MOON CALLED EARTH, televizní adaptace TŘÍ MUŽŮ VE ČLUNU Jeroma Klapky Jeroma nebo film THE HUMAN FACTOR podle předlohy Grahama Greena. Významný mezník pro něj znamená rok 1985, kdy píše scénář k filmu BRAZIL, za který je nominován na Oscara. O dva roky později pracuje na Spielbergově filmu ŘÍŠE SLUNCE. V roce 1990 převádí na filmové plátno svou hru ROSENCRANZ A GUILDENSTERN JSOU MRTVI, tentokrát se na filmu podílí i jako režisér (zatím jeho jediný režijní počin). Úspěch filmového zpracování nijak nezaostává za divadelní podobou, snímek získává řadu ocenění, mj. Zlatého lva na MFF v Benátkách. V roce 1992 začíná pracovat na scénáři k filmu ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE, který mu přináší mezi jinými cenami i Oscara za nejlepší scénář. Zatím posledním výraznějším filmem, na němž se Tom Stoppard podílel, byla adaptace románu Roberta Harrise ENIGMA z roku 1997.

Pod záštitou Nadace Charta 77 byla v roce 1983 ve Stockholmu poprvé udělena Cena Toma Stopparda určená autorům českého původu. Tom Stoppard je nositelem Řádu Britského Impéria a v roce 1997 byl královnou Alžbětou povýšen do rytířského stavu.


3.7.1937
Zlín, Československo
Tom Stoppard csfd

Tulipánová horečkaAnna KareninaDogg's Hamlet, Cahoot's MacbethEnigmaPřípad z Poodle SpringsZamilovaný ShakespeareBilly BathgateLargo DesolatoRosencrantz a Guildenstern jsou mrtviRuský důmThe Dog It Was That DiedŘíše slunceBrazilKonsert för en sluten avdelningSquaring the CircleLidský faktorZoufalstvíTravestiesAngličankaBoundary, TheThree Men in a BoatSzabad, mint a madárUlazi slobodan čovekA Separate PeaceSpleen des George Riley, DerKonec přehlídkyBBC2 Play of the WeekMesélő városokBBC2 PlayhouseITV PlayhouseThirty-Minute TheatreNBC Experiment in TelevisionThe Hard ProblemThe Fifteen Minute HamletChanging StagesThe NewcomersHave You Got It Yet? The Story of Syd Barrett and Pink FloydRozený král - Život Karla III.Václav Havel, Praha - HradKing's Head: A Maverick in London, TheJourney Into LightWhat Is Brazil?BukovskyNewcomers, TheIn Side OutThe 61st Annual Tony AwardsRonnie Barker: A BAFTA TributeThe Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing ArtsThe 55th Annual Tony AwardsThe 22nd Annual Tony Awards


Aktualizace osobnostního profilu Tom Stoppard: 14.10. 2023 21:01